Bodegas Perica

Familiewijnbedrijf in San Asensio, in het centrum van Rioja Alta

afbeelding wijnhuis Perica
Wijnhuis Perica, San Asensio

Familiebedrijf
Perica werd in 1912 in San Asensio opgericht door Juan García. Hij verkocht zijn wijn in San Asensio en omgeving. Zijn zoon, David García, bouwde een bodega in het dorp middenin de subzone Rioja Alta en in 1950 schreef hij zich in bij de D.O. (herkomstbenaming) Rioja. Zijn koosnaam - Perica - is de naam van de bodega. Inmiddels staat de derde generatie - de zonen van Perica - aan de leiding. Zij hebben recent belangrijke bouwkundige verbeteringen doorgevoerd en de allernieuwste technologieën en verwerkingsprocessen ingevoerd. 
Perica heeft het totale proces vanaf de bewerking van de wijngaarden, het oogsten van de druiven, het maken van wijn tot de verkoop ervan volledig in eigen hand.

Wijngaarden
Perica bezit ruim 140 hectare wijngaarden rondom het wijnhuis in Asensio met wijnstokken tot ruim 60 jaar oud in de beste delen van Rioja Alta met een kalkhoudende bodem. 
De wijngaarden zijn beplant met de druivensoorten: (blauw) tempranillo, garnacha tinta, graciano, mazuelo, (wit) viura, malvasía, chardonnay en verdejo. De druiven worden met de hand selectief geoogst in bakken van 10 kg en snel en zorgvuldig vervoerd naar de centraal tussen de wijngaarden gelegen verwerkingsruimte in San Asensio.

Vinificatie
Het bedrijf verwerkt alleen druiven uit de eigen wijngaarden. De bodega heeft een oppervlakte van 5.500 m2 voor het maken en rustig laten rijpen van de wijnen op een constante temperatuur. De ruimte is o.a. gevuld met "tinas" (6.500 litervaten) van Allier eikenhout, 3.500 "barricas" (wijnvaten van 225 liter) van Frans, Amerikaans en Oosteuropees eikenhout en grote metalen wijnflesrekken voor de flesrijping.

Wijnen
Het wijnhuis maakt jonge en houtgerijpte wijnen, traditionele en moderne Rioja's en "Vinos de Autor" (wijnmakerswijnen).
Olagosa en Viña Olagosa zijn de namen van de wijnen die gemaakt zijn volgens het klassieke rijpingssysteem in de Rioja. De naam is ontleend aan de naam van de belangrijkste wijngaard (viña) La Olagosa (34 ha beplant met tempranillo en viura) bij San Asensio.
6cepas6 is de naam van de moderne, wijngaard-/wijnmakerswijnen. Bij deze wijnen wordt veel aandacht besteed aan de druiven (van de oud(st)e wijnstokken) en de houtrijping die zij krijgen is relatief kort.

Wij importeren een aantal van de wijnen van dit huis sinds 2015.

Naam Beschrijving
33.12. 6Cepas6 rood 2015 Moderne niet vlgs. klassiek rijpingssysteem gemaakte rode'wijngaardwijn' van tempranillo van traditioneel wijnhuis afbeelding wijnfles 6cepas6 rood