D.O. Rueda, Valladolid, Castilla y León

Wijngebied in noordwest Spanje dat bekend is om de productie van witte wijnen van de verdejo.  

afbeelding ligging wijngebied Rueda
wijnherkomstgebied Rueda

Rueda
Deze herkomstbenaming dateert uit 1980. De wijnbouw gaat evenwel terug tot de Middeleeuwen (11e eeuw). De kenmerkende druivensoort verdejo kwam mee met de Mozaraben die de Duero vallei kwamen herbevolken. In de Gouden Eeuw was vooral de (geoxideerde) Dorado wijn beroemd. In 1980 komt de herkomstbenaming Rueda voor witte wijnen tot stand. Sinds 2008 mogen ook rosé en rode wijnen met deze herkomstbenaming gemaakt worden.

Wijngaarden
De 13.517 hectare wijngaarden die in 2016 bij de herkomstbenaming D.O. Rueda waren ingeschreven liggen verspreid over 74 gemeentes: 53 in het zuiden van de provincie Valladolid, 17 in het westen van de provincie Segovia en 4 in het noorden van de provincie Avila in de regio Castilla y León. Ze liggen op 700 tot 800 meter hoogte op de hoogvlakte.
De voor deze streek kenmerkende en meest aangeplante druivensoort is de verdejo. Daarnaast zijn de witte druivensoorten viura (macabeo), palomino fino en sauvignon blanc toegestaan. Voor de productie van rode en rosé wijnen zijn de tempranillo, merlot, cabernet sauvignon en garnacha aangeplant.
De witte verdejo gedijt goed op een onvruchtbare, steenachtige bodem en verdraagt droogte goed. De grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht in deze streek tijdens het rijpen zijn essentieel voor het evenwicht tussen zoet en zuur en de aroma's in de wijn ervan.

Bodem en klimaat
De bodem is rijk aan ijzer, calcium en magnesium en op sommige plaatsen aan kalksteen. De bodem bestaat uit zand met klei met veel stenen en goed vocht- en luchtdoorlatend.    
Het klimaat is streng continentaal met lange, koude winters, korte lentes met nachtvorst en droge, hete zomers. Deze omstandigheden dwingen de wijnstok diep de grond in te gaan op zoek naar water.

Wijnen/vinificatie
In dit gebied worden vooral jonge, witte wijnen gemaakt van de verdejo, sauvignon blanc en viura. De druiven, vooral de verdejo, worden veelal in nachtelijke en ochtenduren geoogst als de temperaturen laag (10-12°C) zijn. De vergisting vindt veelal plaats in roestvrijstalen tanks met temperatuurcontrole. Na verloop van drie maanden zijn de kleur en aroma's geschikt om de wijnen te bottelen. Tegenwoordig worden enkele wijn opgevoed op "barricas" (225 litervaten) van eikenhout.

Wij importeren en verkopen een biologische verdejo-wijn van Lagar de Moha.