36.51.Hacienda Vitulia Albillo Brut Nature

Wijnhuis

Wijnsoort

Witte mousserende wijn (traditionele methode) gemaakt van albillo mayor en tempranillo blanco.

Wijngaarden 
De wijn is gemaakt van 90% albillo mayor en 10% tempranillo blanco. De geselecteerde albillo mayor druiven komen uit de eigen, meer dan 100 jaar oude wijngaarden met een laag rendement. De wijnstokken groeien in struikvorm, laag bij de grond, meestal op hellend terrein. Zij worden ecologisch bewerkt. De bodem is gevarieerd en bestaat deels uit kalkhoudende, arme grond en een zanderige ondergrond.
De albillo mayor is een zeldzame, inheemse, witte druivensoort die voorkomt in de Duero-vallei. Hij wordt in de 16e eeuw voor het eerst vermeld. Het is geen synoniem voor de albillo real (ander DNA). Uit een Spaans onderzoek in 2012 is gebleken dat de albillo mayor en de blauwe benedicto de 'ouders' van de blauwe tempranillo zijn.
De tempranillo blanco is een (spontane) witte mutant van de blauwe tempranillo; hij heeft 97,8% van het DNA gemeen met de blauwe variant. De witte variant werd voor het eerst in 1988 in de Rioja in een wijngaard ontdekt. De mogelijkheid bestaat dat de oorzaak van deze bijzondere mutatie ligt bij de 'ouders' van de blauwe tempranillo: de witte albillo mayor en de blauwe benedicto.

Verwerking 
De druiven zijn met de hand geoogst in kleine bakken en bij binnenkomst in de bedrijf geselecteerd. Daarna zijn de druiven ontsteeld en heeft de most een aantal uren een koele schilweking ondergaan. Na een lichte persing is de wijn koel vergist in roestvrijstalen tanks. De wijn is volgens de traditionele methode gemaakt, d.w.z. met een tweede gisting op de fles. Bij de tweede gisting is geen zoet toegevoegd, waardoor de wijn brut nature is. Het schoksgewijs draaien van de flessen om de gistresten naar de hals van de fles te laten zakken om ze te kunnen verwijderen is met hand gebeurd. De wijn heeft 18 maanden op de «lie» gerijpt, zodat de mousse verfijnd is. 11,5% alc.

Herkomstbenaming 
In Ribera del Duero mogen geen witte en mousserende wijn gemaakt worden met D.O. Zij mogen alleen gemaakt worden met de V.T. Castilla y León. Opmerkelijk want de witte albillo mayor is waarschijnlijk de oudste druivensoort in dit gebied en hij mag wel (mede) gebruikt worden om rode wijnen te maken.

Proefnotities 
Strogeel. Fris en elegant. Fruitig (ananas, citrus, perzik). Fijne, aanhoudende moussse. Frisse afdronk.

Wijn en spijs  
De wijn kan het beste op 8-10° C geserveerd worden als aperitief of als begeleider van witte vis, schaal- en schelpdieren en rijstgerechten.

Artikelnummer  
35.51.16; zie verder bij "bestellingen"