35.11. Blanc-Quet de Marsilea wit 2015

Wijnsoort

Wijngaarden 
De ecologische wijn is gemaakt van (gewürz)traminer die in 2015 door de botrytis cinerea was aangetast. De wijngaard van 2 hectare werd in dat najaar getroffen door de 'edele' rotting. Van de aangetaste druiven heeft Sebastian Mancebo een - beperkte hoeveelheid - Blanc-quet de Marsilea gemaakt. 
De gewürztraminer (traminer) wordt tot de witte druivensoorten gerekend, maar heeft een donkerroze tot blauwroze kleur. Deze oude, edele druivensoort wordt in de Elzas, Duitsland, Italië, Spanje en daarbuiten verbouwd. Hij is waarschijnlijk afkomstig uit Zuid-Tirol en daarvoor uit Griekenland. De druiven zijn aromatische en kruidig en hebben een milde zuurgraad.

Edele rotting 
De 'edele' rotting is in het najaar ontstaan door vochtigheid (dauw en mist) in de ochtend na koude nachten en zonneschijn (warmte) in de middag. De grijze schimmel botrytis cinerea heeft zich ontwikkeld en de schillen van druiven aangetast. De schillen zijn daardoor poreus geworden en het vocht is uit de druiven verdampt. Het suikergehalte en de concentratie aan smaakstoffen en aroma's zijn daardoor toegenomen. De opbrengst is laag geworden: 900 flessen (0,75 l); de wijn is behoorlijke zoet (38 gr/l) geworden.

Verwerking 
De aangetaste druiven zijn eind november met de hand geoogst en langzaam zacht geperst. De spontane gisting van de zoete, gekoelde most met de eigen gisten is langzaam op gang gekomen. Na de lange gisting heeft de wijn gerijpt op de "lie" in roestvrijstalen tanks. Omdat het klaren van de stroperige wijn noch met bentoniet noch met filters mogelijk was, is de roestvrijstalen tank met wijn buiten het bedrijf in de winterkou gezet. Daarna is de wijn overgeheveld. Hij zal natuurlijke bezinksel gaan vormen. .  
Omdat de botrytis cinerea door het klimaat niet of slechts bij hoge uitzondering voorkomt in Spanje is de wijn niet opgenomen in de reglementen van de herkomstbenaming of de Spaanse wet. 15% alc.
De wijn is gecertificeerd door het Comité Agricultura Ecológica en geschikt voor veganisten.

Proefnotitie  
Goudgeel. Vol, rond, smaakvol. Weelderig met gekonfijt fruit. Kruidig. Tonen van 'edele rotting'. Veel wit fruit (w.o. peer, abrikoos en perzik). Elegante, kruidige zoetheid. Zwoel en intens. Spannend en rijk.

Wijn en spijs  
Bij voorkeur serveren op 10-12° C, in de winter wat warmer.
Heerlijk als aperitief én digestief of als begeleider van mooie rijpe kazen, paté of foie, kaviaar, desserts met steenfruit (bijv. abrikoos en perzik) of noten(taart).

Vermelding  
ZiN Nr. 10/2018: België Bedankt! Maureen (Mo) Belderink (hoofdredacteur Delicious) heeft met liefde en smaak een driegangenmenu samengesteld. Nicolaas Klei, Nederlands meest geliefde wijnschrijver, heeft het wijnarrangement verzorgd en koos bij de Pralinerparfait  de Blanc-Quet de Marsilea 2015. Bijschrift: "... bijzondere gewürztraminer. Niet zo'n totebel gewürz, kirrend geurend naar goedkope parfum, maar een fijnzinnige ingetogen en bedachtzame, die het zeer naar zijn zin zal hebben bij dit fijne dessert."

Spreuk op de fles 
"Quisiera estar hecho de vino... para beberme a mi mismo"  F. García Lorca. Ik zou graag van wijn gemaakt zijn ... om mezelf op te kunnen drinken.

Artikelnummer:  
35.11.15; zie verder bij "bestellingen".
EAN 8 437007 880663