35.04. Marsilea M Premier rood 2020

Wijnsoort

Rode, ecologische/vegan wijn van bobal uit oude hooggelegen wijngaarden

Wijngaarden 
De wijn is gemaakt van 100% bobal uit wijngaarden op 900 tot ruim 1.000 meter hoogte bij Sinarcas, Alto Turia, in het noorden van Valencia. Marsilea bezit 41 hectare wijngaarden beplant met bobal. De oude wijnstokken zijn traditioneel in lage struikvorm aangeplant en moeten met de hand geoogst worden. Tijdens het rijpen van de druiven worden hete dagen afgewisseld met koude nachten. Hierdoor rijpen de druiven langzaam, wordt de vorming van kleurstof en aroma's bevorderd en blijft het alcoholpercentage laag.
De bobal is een oude, blauwe, Spaanse druivensoort die zijn oorsprong vindt in de 15e eeuw in Valencia. De naam komt van het Latijnse bovale, de vorm van de kop van een stier. Het is een van de meest aangeplante druivensoorten in Spanje, maar komt vrijwel alleen voor in de Levante. Hij heeft een harde schil en is goed bestand tegen vorst, hitte en ziektes. Hij bevat behoorlijk veel zuren, kleur en tannines en veel resveratrol (polyfenol). Bij deze druivensoort is de gebruikte kloon (leeftijd) essentieel. Ten tijde van de bulkwijnen zijn er klonen ontwikkeld die zorgen voor veel gewicht (grote druiven), hetgeen de kwaliteit van de wijn niet ten goede komt.

Verwerking 
De druiven zijn in september en oktober 's morgens vroeg met de hand geoogst en met de eigen gisten vergist in roestvrijstalen tanks. Na de gisting heeft de wijn nog 3 maanden gerijpt op de "lie" (het natuurlijke bezinksel) van de wijn. De wijn is met bentoniet geklaard. 12,5% alc.

Ecologisch en vegan 
De wijn is ecologisch gecertificeerd door het Comité Agricultura Ecológica Comunitat Valenciana en geschikt voor veganisten.

Proefnotities 
Typische bobal-wijnen met een diepe kersenrode kleur. Rood fruit (framboos, bosaardbei), mineralen. Sappig. Smaakvol met een bittertje en een lange afdronk.

Vermeldingen 
Perswijn 2018/8 (oogstjaar 2016). Notities Valencia:  *** "Rood fruit, framboos, bosarbei. Zachte aanzet, sap." 

Wijn en spijs  
Bij voorkeur onder de kamertemperatuur serveren. Hij past goed bij gegrild en rood vlees en groenteschotels. De wijn is nog jong en kan nog jaren genoten worden.

Artikelnummer 
35.04.20; zie verder bij "bestellingen"; Wij verwachten het nieuwe oogstjaar in september.