35.02. Marsilea M Verdejo wit 2019

Wijnsoort

Witte ecologische wijn van 100% verdejo uit hooggelegen wijngaarden.

Wijngaarden  
De wijn is gemaakt is gemaakt van verdejo uit wijngaarden op 900 tot 1.000 meter hoogte in de subzone Alto Turia rondom Sinarcas in het noorden van de regio Valencia. Marsilea bezit 2 hectare wijngaarden beplant met verdejo.Tijdens het rijpen van de druiven worden hete dagen afgewisseld met koude nachten. Hierdoor rijpen de druiven langzaam en wordt de vorming van aroma's bevorderd. 
De witte verdejo is de belangrijkste druivensoort van Rueda, waar hij sinds de 11e eeuw is aangeplant. Hij is hoogstwaarschijnlijk van oorsprong Mozarabisch. Grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht tijdens het rijpen zijn essentieel voor het evenwicht tussen zoet en zuur en de aroma's in de wijn.  

Verwerking 
Na de schilweking zijn de druiven geperst en koel vergist in roestvrijstalen tanks. De wijn is met bentoniet geklaard. Marsilea werkt ook in het wijnbedrijf volledig ecologisch.13% alc. 

Ecologisch en vegan 
De wijn is gecertificeerd en gecontroleerd door het Comité Agricultura Ecológica Comunitat Valenciana en is geschikt voor veganisten.

Proefnotities  
Rijk geschakeerd. Sappig, rijp fruit (o.a. citrus), aromatisch, fris. Met wat mineralen, pit en een bittertje in de afdronk. 

Vermelding  
Elsevier 2019 week 33 (oogstjaar 2018): "Verdejo met meer in zijn mars... Gelukkig zijn er verdejo's die meer in hun mars hebben. Zoals deze uit Valencia. Lentefris, vol rijp fruit en aangevuld met bloesem, anijs, munt. Voorzien van pittige zuren en opgewekte baldadigheid." Nicolaas Klei.. 
De lekkerste omfietswijnen 2020 (oogstjaar 2018): De blanke vaderlandse kusten werden bedreigd door een tsunami van rueda’s,... Wel smaakten ze allemaal hetzelfde, en verwaterde de kwaliteit alras. Gelukkig zijn er verdejo’s die meer in hun mars hebben. Zoals deze uit Valencia... Lentefris, vol rijp fruit en aangevuld met bloesem, anijs, munt. Voorzien van pittige zuren en opgewekte baldadigheid. Van harte aanbevolen." Nicolaas Klei, Uitgeverij Podium.

Wijn en spijs  
Bij voorkeur serveren op 8-10° C, afhankelijk van het seizoen.
Lekker als aperitief, maar een perfecte maaltijdbegeleider bij bijvoorbeeld vis, groente, asperges, mosselen of kaas.

Artikelnummer 
35.02.19; Prijs € 7,75/fles* zie verder bij "bestellingen".