34.11. Ermita del Conde Tempranillo rood 2011

Wijnsoort

Geconcentreerd, spontaan vergist, houtgerijpt rood van 100-jarige pre-phylloxera tempranillo.            

Wijngaarden
De wijn is gemaakt van 100% tempranillo uit de eigen eeuwenoude, pre-phylloxera wijngaarden op 950 meter hoogte met een laag rendement (2000 kg/ha). De wijngaarden liggen net buiten het grondgebied van de D.O. Ribera del Duero en worden volledig organisch bewerkt. De wijnstokken groeien in struikvorm, laag bij de grond op kleine percelen, meestal op hellend terrein. De bodem bestaat grotendeels uit kalkhoudende, arme grond en een zanderige ondergrond.
De tempranillo is de bekendste Spaanse blauwe druivensoort. Hij komt in diverse Spaanse wijngebieden, maar ook daarbuiten voor. De druif heeft een dikke schil en een relatief laag zuur- en zoetgehalte. Wijnen ervan kunnen goed rijpen.

Verwerking
De druiven zijn in de eerste helft van oktober met de hand geoogst in bakken van 18 kg. Bij binnenkomst in het bedrijf zijn de trossen en druiven gecontroleerd. Alleen druiven in perfecte staat zijn verwerkt. Daarna zijn de hele druiven overgebracht naar de rvs gistingtanks voor een koele schilweking en vervolgens de spontane alcoholische gisting met de eigen gisten onder temperatuurcontrole. De duur van de schilweking, de gisting en het aantal battonages hangt af van het perceel waar de druiven vandaan komen; in totaal 3 tot 4 weken. Daarna is de wijn overgeheveld naar "barricas" (225 litervaten) waar bâttonages zijn toegepast tot de malolactische gisting spontaan begonnen is. Hij heeft daarna nog 12 maanden gerijpt op "barricas" van (80%) Frans en (20%) Amerikaans eikenhout. 14½% alc

Proefnotitie
Dieprood. Fruitig (bramen, bosbessen, zwarte bessen, kersen, cassis, pruimen, vijgen). Kruidig.Tabak, mokka, bittere chocolade. Mooi evenwicht tussen rijp donker fruit en houtrijping, tussen tannines en zuren. Krachtig en toch zacht met mineralen in de lange afdronk.

Wijn en spijs
Bij voorkeur serveren op max. 18°C vooral als maaltijdbegeleider bij vlees, zoals (groot) wild, maar ook bij ham. De wijn kan door zijn bewerking (natuurlijk) bezinksel vormen. Het verdient derhalve aanbeveling de wijn voor gebruik een dag rechtop te zetten.

Vermeldingen
De Grote Hamersma/DGH 2018 (oogstjaar 2011): "De grote broer van El Vuelo. Zelfde jaar, maar merlotvrij. In dit geval heeft de tempranillo het hogerop gezocht: wijngaarden van 950 meter boven de zeespiegel. Compact en gastvrijheid biedend aan het onherbergzame. Veel donker, koel fruit. Bramen, kersen, pruim, laurier, cacao en bergmassieftannines. Al bijkans zeven jaar op dreef maar nog geen spoortje ‘itch’ te ontwaren. Wellicht dat-ie wat toeschietelijker wordt als-ie een lief, klein lammetje ziet."
Guía Peñín 2016 (oogstjaar 2011): 92 punten "Color cereza, borde granate. Aroma expresivo, especiado, fruta madura, complejo. Boca sabroso, fruta madura, largo, buena acidez, equilibrado."
Peñín Gids 2015 (oogstjaar 2011) 92/100 **** "Kersenrood, granaatrode rand. Aroma's van rijp fruit, zachte kruiden, romig hout, geroosterd. Fruitig, smaakvol, lange afdronk." 

Artikelnummer
34.11.11; zie verder bij "bestellingen"