33.31. Olagosa Reserva rood 2009

Wijnhuis

Wijnsoort

Krachtige, complexe, rode wijn van familiebedrijf met eigen wijngaarden in Rioja Alta.

Wijngaarden
Deze wijn is gemaakt van 90% tempranillo, 5% mazuela en 5% garnacha tinta druiven uit diverse eigen wijngaarden (Finca la Olagosa, Valdeviñas, Ladera de Don Ventura, San Asensio, Casalarreina, Briones en Cenicero) in Rioja Alta.
De tempranillo is de bekendste Spaanse, blauwe druivensoort. Hij is de belangrijkste druivensoort in de Rioja, maar komt ook elders voor. De druif heeft een dikke schil en een relatief laag zuur- en zoetgehalte. Wijnen van de tempranillo kunnen goed rijpen.
De blauwe mazuela is ook van Spaanse (Aragonese) oorsprong. Hij wordt ook cariñena en samsó genoemd en in Frankrijk carignan. Hij gedijt als het heet, zonnig en warm is. De druiven hebben een diepe, blauwzwarte kleur, veel tannine, en een hoge concentratie zuren en zoet.
De blauwe druivensoort garnacha tinta is ook van Spaanse (Aragonese) oorsprong. Hij is in veel Spaanse gebieden, maar ook in andere landen aangeplant. Hij is goed bestand tegen hitte en kou en heeft een relatief hoog zoetgehalte en weinig kleur. 

Verwerking
De druiven zijn met de hand bij optimale rijpheid selectief geoogst. Bij binnenkomst in het bedrijf zijn de druiven nogmaals streng geselecteerd. De eerste en tweede gisting heeft plaatsgehad in ‘tinas’ (6.500 litervaten) van Frans (Allier) eikenhout. Vervolgens heeft de wijn 24 tot 28 maanden gerijpt in ‘barricas’ (225 litervaten) van Frans en Oosteuropees eikenhout en tot slot min. 18 maanden op fles. 13,5%
 

Proefnotitie
Kersenrood. Aroma's van rijp fruit (w.o. dadels), kruiden roostertonen, koffie. Krachtig, smaakvol met rijpe tannines. Fris.

Vermeldingen
De Grote Hamersma/DGH 2018 (oogstjaar 2009): 8,5 Van dezelfde bodega komt deze bloedserieuze Rioja Reserva. En waar bij eerstgenoemde de slingers slingeren en de roltoetertjes schetteren, heerst hier de rust van een klasje waar les wordt gegeven in gebarentaal. Nog een heel gedoe ‘een fraaie, kalme, behaaglijke, rustieke Reserva’ te duiden. Misschien nog een slokje nemen. Dan gaat het waarschijnlijk een stuk beter."
Perswijn 11-2016: "Gerijpt, bosbodem, balsamico, pruimen. Vrij slank, fris, aangenaam, goede zuren."

Wijn en spijs
Deze wijn kan het beste op 18° C worden geserveerd. Hij past bij stoofvlees, pastagerechten, paddestoelen, eiergerechten, vlees en gevogelte, wild en belegen kaas.

Artikelnummer
33.31.09; zie bij "bestellingen"