32.01. Flysch Txakolina wit 2021

Wijnhuis

Wijnsoort

Wijngaarden 
Deze witte wijn is gemaakt van 90% hondarrabi zuri en 10% hondarrabi zuri zerratia uit de 2,5 ha eigen wijngaarden en 2,5 ha van buren die door het  wijnhuis worden bewerkt. Ze liggen op steile, zuidelijke hellingen in Debabarrena. De wijngaarden worden met de hand bewerkt. Alle wijnstokken zijn op pergola's geleid ter bescherming tegen vocht en ziektes. Door de Flysch ondergrond is er een natuurlijke drainage. 
De witte hondarrabi zuri is een Baskische druivensoort, die al in de 12e eeuw rond Hondarribia verbouwd werd. Hij groeit sterk uit en moet veelvuldig worden (terug)gesnoeid zodat de zon bij de druiven kan komen om ze voldoende te laten rijpen en de wind de kans krijgt de bladeren en druiven tussen de buien door te drogen. 
De witte hondarrabi zuri zerratia is de van oorsprong Franse druivensoort petit courbu die in de 11e eeuw door monniken van de Abdij van Orreaga-Roncesvalles op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela vanuit de Priorij van Irouléguy naar Hondarribia zijn gebracht en aangeplant.

Flysch 
De wijn is genoemd naar de (Flysch) ondergrond van de wijngaarden: de vertikale, sedimentaire rotsformaties aan de kust die gevormd worden door een laag zandsteen bedekt met een laag leisteen. De staande rotspartijen zijn door miljoenen jaren gevormd en lijken uit zee te rijzen. Flysch is ook de naam van het "Geoparque Natural del Flysch" waarbinnen de wijngaarden en bodega liggen.

Txakolí (Baskisch:Txakolina
Txakolí is een traditionele, lichte, frisse, fruitige, tintelende, witte wijn die wordt gemaakt in drie kleine Baskische herkomstbenamingen. Getariako Txakolina is er één van. Traditioneel wordt de wijn ieder jaar op 17 januari (San Antón), de Dag van deTxakolí (Txakoli Eguna), geproefd, maar de wijn is pas vanaf april op dronk.

Verwerking 
De druiven worden begin oktober met de hand (selectief) geoogst in 15 kg bakken. Na de ontsteling worden de druiven geperst en vergist in roestvrijstalen tanks. De wijn blijft op het bezinksel liggen. Het bij de vergisting vrijgekomen koolzuur voorkomt oxidatie en wordt door de wijn opgenomen, waardoor deze zijn kenmerkende tinteling krijgt. Om te zorgen dat de lichte mousse (txinparta) behouden blijft, wordt de wijn niet overgeheveld en vindt de klaring plaats door de vaste bestanddelen op natuurlijke wijze naar de bodem van de tank te laten zakken. De wijn wordt langzaam en voorzichtig gefilterd voordat hij in de voor Txakolí kenmerkende groene Elzasfles gebotteld wordt.11% vol.

Proefnotitie 
Bleekgeel met een zachte mousse. Knisperend fris met een heel licht zoetje, mineralen en fruit (w.o. citrus, perzik en groene appel).

Vermelding  
Daily Mail UK: 4-5-2019: Flysch 2018: "Wine of the week; A cascade of sharp splendour. Charged with class." . 
De Grote Hamersma/DGH 2016 (oogstjaar 2014): 8+ "Een kruising tussen goede Cava, onberispelijke Muscadet en sappige Albariño bestaat en gaat in Spaans Baskenland als Txakoli door het leven. Wit fruit, meloen, citrus en een minuscuul belletje. Weet raad met de grillen van gegrilde sardines en houdt van ui en tomaat."
Peñín Gids 2015: (oogstjaar 2013): 88/100 p. Flysch 2013: "Bleekgeel. Fris, fruitig aroma. Citrus. Evenwichtig. Wat koolzuur in de mond, fris, gemakkelijk te drinken, goede zuren. Correct." 

Wijn en spijs 
De wijn past goed bij (de plaatselijk gemaakte) alles wat uit de zee komt, zowel vis (zoals gezouten/gebakken anchovis, gefrituurde inktvisringen, tonijn, ...) schaal- en schelpdieren (zoals oesters, mosselen, scampi, ..), maar ook bij groentes (zoals asperges) of salades.

Artikelnummer 
32.01.21; zie verder bij "bestellingen".. 
EAN: 8 437016 754016