31.02. Sanzo Tempranillo Frizzante rosé

Wijnhuis

Wijnsoort

Lichtzoete, halfmousserende, rosé wijn van tempranillo met natuurlijk koolzuur en restzoet. 9½ % alc.

Wijngaarden 
Deze lichtzoete, halfmousserende, rosé wijn met natuurlijke koolzuur en een laag alcoholgehalte is gemaakt van 100% tempranillo (tinta de toro) uit de eigen wijngaarden in San Román de Hornija (Toro) met een ondergrond van klei die het vocht goed kan vasthouden op een hoogte van 650 tot 720 meter.
De tempranillo is de meest bekende Spaanse, blauwe druivensoort. Hij komt in diverse Spaanse wijngebieden, maar ook daarbuiten voor. De druif heeft een dikke schil en een relatief laag zuur- en zoetgehalte. Wijnen van de tempranillo zijn vrij zacht, soepel en fruitig.

Verwerking 
De wijn is gemaakt volgens de Italiaanse Frizzante (of Charmat) methode. De koele gisting heeft plaatsgevonden in een roestvrijstalen isobarsche tank om het door de gisting geproduceerde koolzuurgas op te laten lossen in de wijn. De gisting wordt gestopt door koeling als het (rest) suikergehalte 22 gram bedraagt. Daardoor heeft de wijn frisse zuren en een laag alcoholpercentage van 9½ %. Na de gisting wordt de wijn gestabiliseerd in dezelfde tank omdat zo het natuurlijke koolzuurgas in de wijn te houden. Er wordt geen koolzuur of zoet aan de wijn toegevoegd. Met schroefdop. 9½ % alc.

Proefnotitie 
Kleur van aarbeien. Fijne mousse. Aroma van kersen en ander rood fruit. In de mond is hij fris en fruitig met goede zuren, smaakvol, een aangename mousse en een afdronk met zoet fruit.

Wijn en spijs 
Bij voorkeur goed gekoeld serveren 6-8° C. 
Deze wijn is ideaal voor consumptie op elk uur van de dag. Hij kan worden genoten als cocktail, maar ook als aperatief of bij nagerechten.

Vermelding 
Guía Peñín 2014: 86 p. "Kleur van frambozen. Krachige aroma, rijp fruit, bloemig, rood fruit, melkzuur. Krachtige smaak, fruitig, fris."

Herkomst 
Omdat binnen de regelgeving van de D.O. Rueda geen wijnen met slechts 9½ % alc. gemaakt mogen worden, heeft deze wijn Vino de la Tierra (V.T.)  de Castilla y León als gecontroleerde herkomstbenaming

Artikelnummer 
31.02.50; zie verder bij "bestellingen"