31.01. Sanzo Verdejo Frizzante wit

Wijnhuis

Wijnsoort

Lichtzoete, halfmousserende, witte wijn van verdejo met natuurlijk koolzuur en restzoet. 10% alc.

Wijngaarden 
Deze lichtzoete, halfmousserende, witte wijn met natuurlijke koolzuur en een laag alcoholgehalte is gemaakt van 100% verdejo uit de eigen wijngaarden in Castilla y León (Rueda) op 800 meter hoogte met een bodem van grind en kiezel en een ondergrond van zand en klei. 
De witte verdejo is de voor Rueda kenmerkende druivensoort. Hij wordt er sinds de 11e eeuw aangeplant en is hoogstwaarschijnlijk van oorsprong Mozarabisch. De grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht in deze streek tijdens het rijpen zijn essentieel voor het evenwicht tussen zoet en zuur en de aroma's in de wijn.

Verwerking 
De wijn is gemaakt volgens de Italiaanse Frizzante (of Charmat) methode. 
De koele gisting heeft plaatsgevonden in een roestvrijstalen isobarische tanks om het door de gisting geproduceerde koolzuurgas op te laten lossen in de wijn. De gisting wordt gestopt als het (rest) suikergehalte 24 gram bedraagt. Daardoor heeft de wijn frisse zuren en een laag alcohol-percentage. Na de gisting wordt de wijn gestabiliseerd in dezelfde tank om het natuurlijke koolzuurgas in de wijn te houden. Er is geen koolzuur of zoet aan de wijn toegevoegd. Met schroefdop. 10% alc.

Proefnotitie 
Bleekgeel. Fijne mousse. Fris fruit (vooral tropisch), witte bloemen en kruiden.Fris, met goede/zachte zuren. Smakelijk. Fruitig. Aangename mousse. Afdronk met zoet fruit.

Wijn en spijs 
Bij voorkeur goed gekoeld serveren 6-8° C. 
Deze wijn is ideaal voor consumptie op elk uur van de dag. Hij kan worden gedronken als cocktail, aperatief of als maaltijdbegeleider bij (pittige) rijst, (rivier)vis en bij (lichte) nagerechten.

Vermelding 
Guía Peñín 2014; 89 p. "Color pajizo, brillante. Aroma fresco, fruta fresca, flores blancas, expresivo. Boca sabroso, frutoso, buena acidez, dulcedumbre."

Herkomst 
Omdat binnen de regelgeving van de D.O. Rueda geen wijnen met slechts 10% alc. gemaakt mogen worden, heeft deze wijn Vino de la Tierra (V.T.)  de Castilla y León als gecontroleerde herkomstbenaming

Artikelnummer 
31.01.50; zie verder bij "bestellingen"