19.01. Zapadorado Verdejo wit 2017

Wijnsoort

Frisse, aromatische, witte wijn van leksap van 100% verdejo druiven

Wijngaarden 
Deze wijn is gemaakt van verdejo-druiven uit de eigen wijngaarden op 700 tot 800 meter hoogte. 
De witte verdejo is de voor Rueda kenmerkende druivensoort. Hij is er sinds de 11e eeuw aangeplant en is hoogstwaarschijnlijk  van oorsprong Mozarabisch. De grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht tijdens het rijpen zijn essentieel voor het evenwicht tussen zoet en zuur en de aroma's in de wijn.

Verwerking 
De druiven zijn in de koele nacht- en ochtenduren geoogst en direct vervoerd naar de verwerkingsruimte om oxidatie te voorkomen en frisheid te behouden. Na de selectie, en de schilweking op lage temperatuur heeft de gisting plaatsgevonden in roestvrijstalen vaten. De temperatuur van de most is streng gecontroleerd en laag gehouden om de kenmerken van verdejo zoveel mogelijk in de wijn te behouden. Voor deze wijn is alleen de most na een lichte pneumatisch persing gebruikt. 13% alc.

Proefnotitie 
Bleekgeel. Aromatisch. Fruitig (banaan, ananas, perzik en gedroogde vruchten) en vegetaal  (venkel). Evenwichtig en breed. Fris en fruitig met een licht bittertje. Lange, fijne afdronk.

Wijn en spijs 
Serveren bij voorkeur op ca. 10° C bij groenteschotels, rijstgerechten, pasta (zonder tomaten),  schelpdieren, vis, gerookte vis, paté, kaas. Genietbaar tot en met 2020. 

Vermeldingen 
De Grote Hamersma/DGH 2018 (oogstjaar 2016): 8,5/sterwijn: "Jaartje niet gezien. Maar weer helemaal terug met zijn grapefruit, citrus, peer, wat jeugdig snoep. Energiek, knapperig, kruisbes en meloen." 
De Grote Hamersma 2016/DGH (over oogstjaar 2014): 8,5 "Sappig, sappiger, sappigst. Klinkt als een Zuid-Amerikaanse schermheld in zwart gekleed die onrecht bestrijdt en de armen helpt. Deze Zapadorado zet zich echter in voor de wijnliefhebber overal ter wereld. Met grapefruit, citrus, peer, wat jeugdig snoep. Energiek, knapperig, kruisbes en meloen."  
Elsevier 8-11-2014 (oogstjaar 2013): De beste wijnen 2014, Licht wit onder 10 euro: "Zelden zo'n lekkere rueda geproefd. De bekende frisse, wat sauvignonachtige geur, maar dan aangevuld met bloesem, anijs en munt. Voorzien van pittige zuren en opgewekte baldadigheid." 
De Grote Hamersma/DGH  2015 (oogstjaar 2013): 9- "Feest-Rueda. Ook in een wat minder goed jaar goed presterend. Grapefruit en granny. Citrus en limoen. Salade met rucola erbij. Knapperen maar." 
Perswijn nr.4/2013 (oogstjaar 2012): "Stuivend en fris. De volle smaak heeft fruit, bloemen, kruiden en snoepjes. Hij biedt een goed tegenspel aan de garnalen (in garnalensalade)." 
De Grote Hamersma/DGH 2014 (oogstjaar 2012): 9 "Blijft een van beste Rueda's in Nederland op dit prijsniveau. Grapefruit en granny. Citrus en limoen. Tomeloze energie. Zeldzaam zuiver." 
De Grote Hamersma/DGH 2013 (oogstjaar 2011): 9/10 p. 
De Grote Hamersma/DGH 2012 (oogstjaar 2010): 8½; "Flink wat grapefruit op zijn neus en dat staat 'm goed. Bijzonder pittige en energieke blanco. Peer, granny smith en een superfrisse afdronk." 
Wijnalmanak 2012; de beste wijnen van 5 tot 10 euro: "Fris en levendig, open en stralend. Met balen vers gemaaid gras en stuivende boeketten bloemen. Heerlijk."

Artikelnummer 
19.01.17; zie bij "bestellingen".