14.41. Arribes de Vettonia Reserva rood 2006

Wijnsoort

Krachtige rode houtgerijpte wijn van geselecteerde juan garcia-druiven van oude stokken.                   

Wijngaarden
De wijn is gemaakt van juan garcía druiven uit de eigen 60+ jaar oude, kleine, verspreid liggende wijngaarden op 600 tot 800 meter hoge terrassen op de steile hellingen van de rivier de Duero in het ecologische natuurpark Arribes del Duero. De wijngaarden moeten traditioneel met de hand worden bewerkt. De stokken groeien solitair in struikvorm, laag bij de grond.
De juan garcía (of mouratón in Galicië; negrón de aldán in Bierzo; gorda in Portugal) is een zeer oude, bewaard gebleven, blauwe druivensoort die vooral voorkomt op de oevers van de Duero en zijrivieren in Arribes. Hij heeft weinig vegetatie, compacte trossen, dikke druiven met fijne schillen en een lange cyclus. Omdat hij laat uitloopt, heeft hij weinig last van nachtvorst in het voorjaar.

Verwerking
De druiven zijn met de hand in kleine bakken geoogst en naar het bedrijf vervoerd. Na de ontsteling, zijn de druiven met de schillen traditioneel vergist in roestvrijstalen temperatuurgecontroleerde tanks. Daarna heeft de wijn 22 maanden gerijpt in kleine (225 liter) vaten van Frans eikenhout. 13,5% alc.
Van deze wijn zijn 5000 flessen gemaakt.

Proefnotitie
Robijnrood. Rijp fruit, kruiden, confiture, mineralen. Breed. Levendige tannines. Smakelijk.

Wijn en spijs
Bij voorkeur 1 uur voor gebruik decanteren en serveren op 16-18°C.
De wijn past goed bij rood vlees, stoofgerechten, gebraden vlees, belegen of oude kaas.

Artikelnummer
14.41.06; zie verder bij "bestellingen"