14.21. Hechanza Crianza rood 2014

Wijnsoort

Geconcentreerde, houtgerijpte rode wijn van juan garcía-druiven van 100 jaar oude wijnstokken

Wijngaarden
De wijn is gemaakt van juan garcía druiven uit ruim honderd jaar oude, zeer kleine, verspreid liggende wijngaarden op hoge terrassen op steile hellingen in het ecologische natuurpark Arribes del Duero. De stokken groeien solitair in struikvorm, laag bij de grond en hebben een rendement van gem. 1½ kg druiven per wijnstok. De bodem is ondiep en bestaat uit zand met kwarts en graniet; de ondergrond bestaat uit leisteen of graniet. Vanwege de steile wijngaarden en de vele kleine percelen wordt veel werk in de wijngaarden nog met de hand en hulp van (muil)dieren gedaan. Tussen de kleine wijngaarden staan eeuwenoude olijf- en amandelbomen, mede om de grond vast te houden.
De juan garcía (of mouratón, negrón de aldán of gorda in Portugal) is een zeer oude, bewaard gebleven, blauwe druivensoort die vooral voorkomt op de oevers van de Duero en zijrivieren in Arribes. Hij heeft weinig vegetatie, compacte trossen, dikke druiven met fijne schillen en een lange cyclus. Omdat hij laat uitloopt, heeft hij weinig last van nachtvorst in het voorjaar.

Verwerking
De druiven zijn met de hand in kleine bakken geoogst en vervoerd naar het bedrijf. Na de ontsteling, zijn de druiven met de schillen traditioneel vergist in roestvrijstalen temperatuurgecontroleerde tanks. Daarna heeft de wijn 12 maanden gerijpt op kleine vaten van Frans en Amerikaans eikenhout. 13,5% alc.

Proefnotitie
Diep kersenrood. Intens aroma. Fruit (rijpe zwarte kersen), kruiden, roostertonen. Smaakvol, stevig, rond, fruitig.

Wijn en spijs
Niet te warm (16-18°C) serveren.
Hij past goed bij (rood, gebraden, gestoofd) vlees, belegen kaas,

Vermeldingen
Peñín 2019: (oogstjaar 2014): 87 p. Color: cereza intenso. Aroma: fruta madura, hierbas secas, roble cremoso. Boca: potente, fruta madura, especiado.
De Grote Hamersma 2018: (oogstjaar 2013): 8,5/Ster: "Van dezelfde bodega als de Arribes de Vettonia. En ook hier mocht juan garcia weer aanschuiven. Maar dan in een gentleman’s uitvoering. Beschaafd van gedachten wisselend. Filosoferend. Weloverwogen beslissingen nemend. Of er nog een fles besteld moet worden als er straks een stoofschotel wordt verordonneerd waar die sobere maar krachtige keuken van Salamanca om bekendstaat. Of liever nog wat wachten en ’m inzetten bij een kaas van Zamora of juist uit Burgos. Decisions, decisions."
Elsevier: 5-12-2015.(oogstjaar 2011) De Beste (65) wijnen 2015. Stevig rood onder de 10 euro: "Slank, karaktervol, zachtfruitig rood met bescheiden wat hout. Van juan garcía, uit een ruim 80 jaar oude wijngaard op de steile hellingen van de Duero."- Nicolaas Klei
Perswijn 7/2013: (oogstjaar 2009) 14,5 pnt; "mooi hout en fruit, opwekkend, vanille, mooie toasting, rokerig, veel smaak, sappig."

Artikelnummer
14.21.14; zie verder bij "bestellingen"