14.04. Arribes de Vettonia Roble rood 2018

Wijnsoort

Slank rood van rufete uit 100+ jaar oude wijngaard en juan garcía met korte houtrijping.

Wijngaarden
D
e wijn is gemaakt van rufete van 100+ jaar oude wijnstokken en juan garcía (uit 60 tot 100 jaar oude wijngaarden). De wijnstokken zijn aangeplant in kleine, verspreid liggende wijngaarden op 600 tot 800 meter hoogte op hoge terrassen op de steile hellingen van de rivier de Duero in het (ecologische) natuurpark Arribes (del Duero). De wijngaarden moeten traditioneel met de hand worden bewerkt. De stokken groeien solitair in struikvorm, laag bij de grond. .
De rufete (of pinheiro in Portugal) is een Spaanse/Portugese druivensoort die vooral voorkomt in het stroomgebied van de Duero. Het is een zeldzame druivensoort die familie zou zijn van de pinot noir. Hij zou in de 11e eeuw mee naar het zuiden gebracht zijn door kolonisten uit de Franse Bourgogne. De druiven hebben een donkerblauwe schil, stevige tannines en goede zuren. De druivensoort heeft zich goed aangepast aan het plaatselijke klimaat en de bodem.
De  juan garcía (of mouratón) is een zeer oude, bewaard gebleven, blauwe druivensoort die vrijwel alleen voorkomt op de oevers van de Duero en zijrivieren in Arribes. Hij heeft weinig vegetatie, compacte trossen, dikke druiven met fijne schillen en een lange cyclus. Omdat hij laat uitloopt, heeft hij weinig last van nachtvorst in het voorjaar. 

Verwerking
De druiven zijn met de hand geoogst en in kleine bakken direct vervoerd naar het bedrijf. Na de ontsteling, zijn de druiven met de schillen traditioneel vergist in roestvrijstalen temperatuurgecontroleerde tanks. Daarna heeft de wijn ruim 5 maanden gerijpt in "barricas" (225 litervaten) van Frans eikenhout. 13% alc.

Proefnotitie
Kersenrood. Subtiele aroma's van bosfruit en koffie. Bescheiden houtaroma's. Fris en fruitig. Soepel,  smaakvol en aangenaam.

Wijn en spijs
Bij voorkeur wat koel serveren (ca. 16°C).
De wijn past goed bij rijstgerechten, wild gevogelte, rood vlees, (gerijpte) kaas, worst en ham.

Vermeldingen
De lekkerste omfietswijnen 2020: "Toen ik net aan de wijn was, eind jaren zeventig, wist iedereen het, en doorgewinterde kenners zelfs precies. Want het waren de riojajaren. En daarna de tijden van ander, meestal rood, Spaans dat na een lang verblijf in houten vaten noordwaarts was verscheept. ... Roble betekent dat de wijn slechts korte tijd heeft vastgezeten in hout. Vijf maanden in dit geval, wat het rijpe fruit van druif juan garcía subtiel een deftige ondertoon geeft, en de wijn de smaak van beschaafde rijkdom geeft." - Nicolaas Klei, Podium Uitgeverij.
Elsevier 2020 nr. 8: "Ingetogen Spaans fruit. Spaans rood mag naast hout ook fruit hebben. Zolang het geheel maar statig is van structuur en voornaam van afdronk. Zoals de crianza ...Voor wie twaalf maanden hout toch teveel is, is er de roble ... die slechts vijf maanden in hout heeft doorgebracht. Beide geuren behalve naar duur eiken ingetogen naar fruit, specerijen en deftigheid van vervlogen tijden". Nicolaas Klei.
Peñín 2019: (oogstjaar 2016): 87 p. Color: cereza muy intenso. Aroma: muy tostado (torrefactado), café aromático, potente. Boca: retronasal ahumado, persistente..
De Grote Hamersma/DGH 2018 (oogstjaar 2015): 8+: "Evenals in de crianza ook hier die onalledaagse druif, juan garcia, in het gezelschap van rufete. En dat is er bepaald ook niet eentje die meteen geroepen wordt als de vraag wordt gesteld om eens wat wijndruiven te noemen. Van oorsprong is dat een Portugees, licht van smaak en met de potentie om te ouderen. In dit geval is-ie met name ingezet om de anders wellicht wat al te nadrukkelijk straffe juan wat te vermilden. Licht te laten schijnen op de duistere partijen. De pruimen wat zon te bieden. En de bitters tot een glimlach te verleiden. En dan volgt die van de liefhebber van onalledaags Spaans rood met een vriendelijk prijskaartje automatisch ook."
Elsevier nr. 49/2017 (oogstjaar 2015): Wijngids. De (60) beste wijnen 2017. Stevig rood onder 10 euro: "Rufete van honderd jaar oude stokken met 20 procent juan garcía, een krap half jaartje opgevoed op Frans eiken. Dat smaakt subtiel, zacht, weelderig en kostbaar. Iberische ham uit de oven." Nikolaas Klei.
Elsevier: 5-12-2015. (oogstjaar 2011) De Beste (65) wijnen 2015. Nuchtere wijnen zonder poespas. In de categorie Stevig rood onder de 10 euro: "Slank, karaktervol, zachtfruitig rood met bescheiden wat hout. Eentje van de zeldzame druif rufete uit een 100 jaar oude wijngaard."- Nicolaas Klei.
De Grote Hamersma/DGH 2014: 8 "Ongerepte kersen, ongeplooide zuren. Eigengereide tannines en onbedaarlijk. Vijf maanden hout, meldt het achteretiket. Geen last van gehad."
Perswijn 7/2013 (oogstjaar 2011): 14,5 pnt; "rozenbottel en krentjes, confiture, fruit en hout, elegantie, verleiding, gelikt, lekker."
Peñín Gids 2014 87/100 "Kersenrood, granaatrode rand. Aroma's van kruiden, roosteraroma's, overrijp fruit, mineralen. Krachtige smaak, smaakvol, geroosterd, rijpe tannines. " .
Guia Repsol 90 p. (oogstjaar 2011): Appearance: Burgundy red colour with garnet highlights. Nose: Red fruits, toasted and dark roasted tones, spicy hints. Mouthfeel. Pleasant, balanced, fruity.

Artikelnummer
14.04.18; zie verder bij "bestellingen"