14.03. Arribes de Vettonia rood 2012

Wijnsoort

Pittige rode wijn van 100% juan garcía van gem. 60 jaar oude wijnstokken.

Wijngaarden
De wijn is gemaakt van juan garcía druiven uit de eigen 60+ jaar oude, kleine, verspreid liggende wijngaarden op 600 tot 800 meter hoge terrassen op de steile hellingen van de rivier de Duero in het ecologische natuurpark Arribes del Duero.De wijngaarden moeten traditioneel met de hand worden bewerkt. De stokken groeien solitair in struikvorm, laag bij de grond. 
De juan garcía (of mouratón, negrón de aldán, of gorda) is een zeer oude, bewaard gebleven, blauwe druivensoort die vooral voorkomt op de oevers van de Duero en zijrivieren in Arribes. Hij heeft weinig vegetatie, compacte trossen, dikke druiven met fijne schillen en een lange cyclus. Omdat hij laat uitloopt, heeft hij weinig last van nachtvorst in het voorjaar.

Verwerking
De druiven zijn bij optimale rijpheid met de hand geoogst en vervoerd naar het bedrijf. Na de ontsteling, zijn de druiven met de schillen traditioneel vergist in roestvrijstalen temperatuurgecontroleerde tanks. 12,5% alc.

Proefnotitie
Kersenrood. Rijp zwart fruit, peper en mineralen. Ook in de mond valt het rijpe zwarte fruit op. Rijpe tannines, fijne zuren. Middenlange afdronk.

Wijn en spijs
De wijn kan het beste net onder de kamertemperatuur (16-18° C) worden geserveerd.
Hij past goed bij vleesgerechten, groenteschotels en pastagerechten (zonder tomaat).

Vermeldingen
De Grote Hamersma/DGH 2012: 8½; "Lichtvoetig, sappig rood fruit en behoorlijk stevige bitters. Opmerkelijk rood van een bijna verloren gegane druif."
Wijnalmanak 2010; de beste wijnen van €5 - €10: "Rood met veel karakter. Nu nog wat jeugdig en terughoudend. Maar toch niet te zwaar. Vooral aangename kersen, rijpe tannines, fijne zuren. Boeiend." - Harold Hamersma.
Elsevier Wijngids 5-12-09. De beste wijnen 2009. "Licht van kleur, met een vrolijke, pittige, iets rokerige geur en smaak." - Nicolaas Klei.

Artikelnummer
14.03.12; zie verder bij "bestellingen".