14.02. Arribes de Vettonia rosé 2019

Wijnsoort

Stevige, fruitige rosé van 100% juan garcía uit oude wijngaarden in ecologisch natuurpark.

Wijngaarden
De wijn is gemaakt van juan garcía druiven uit gem. 60 jaar oude, kleine, verspreid liggende wijngaarden op 600 tot 800 meter hoge terrassen op de steile hellingen van de rivier de Duero. De wijngaarden moeten traditioneel met de hand worden bewerkt. De stokken groeien solitair in struikvorm, laag bij de grond. 
De juan garcía (of mouratón, negrón de aldán of gorda in Portugal) is een zeer oude, bewaard gebleven, blauwe druivensoort die vooral voorkomt op de oevers van de Duero en zijrivieren in Arribes. Hij heeft weinig vegetatie, compacte trossen, dikke druiven met fijne schillen en een lange cyclus. Omdat hij laat uitloopt, heeft hij weinig last van nachtvorst in het voorjaar.

Verwerking
De druiven zijn bij optimale rijpheid handmatig geoogst en in kleine bakken vervoerd naar het bedrijf. Na de ontsteling, zijn de druiven met de schillen traditioneel vergist in roestvrijstalen temperatuurgecontroleerde tanks. 13% alc.

Proefnotitie
Prachtige licht kersenrode kleur. Intense geur met rijp fruit (o.a. framboos en appel), wat peper en mineralen. Ouderwets stevig, maar niet branderig. Heerlijk. Bomvol rijp fruit. Lange, fijne afdronk.

Wijn en spijs
De wijn kan het beste koel worden geserveerd (7-9° C) en worden gedronken als aperatief of als maaltijdbegeleider. Hij past goed bij gambas, pittige en kruidige gerechten.

Vermeldingen
De Grote Hamersma/DGH 2012: 8½; "Met onstuimig en luidruchtig rode vruchten, zwierend en zwaaiend, een en al uitbundigheid."
Wijnalmanak 2012 de beste wijnen van 5 tot 10 euro: *-wijn. "Prachtig vol en romig, met rijpe pruimen, rode bessen en wat kers."

Artikelnummer
14.02.19; zie verder bij "bestellingen".