14.01. Arribes de Vettonia wit 2019

Wijnsoort

Fruitige, droge, witte wijn van 100% malvasía blanca druiven uit oude wijngaarden.

Wijngaarden
D
e wijn is gemaakt van malvasía blanca druiven uit de eigen 60+ jaar oude, verspreid liggende wijngaarden op hoge terrassen op de steile hellingen van de rivier de Duero in het ecologische natuurpark Arribes del Duero.
De malvasia is een zeer oude druivensoort, waarschijnlijk van Griekse oorsprong en vermoedelijk door de Almogavares in de 13/14e eeuw mee naar het Iberisch Schiereiland gebracht. De druivensoort geeft heel aromatische en rijke wijnen met een opmerkelijke geur van noten. Malvasia komt ook voor in Italië, Valencia, Zamora, de Canarische Eilanden en Madeira.

Verwerking
De druiven zijn met de hand in kleine bakken geoogst en vervoerd naar het bedrijf. Na de ontsteling, zijn de druiven met de schillen traditioneel vergist in roestvrijstalen temperatuurgecontroleerde tanks. 13% alc.

Proefnotitie
Strogeel. Aromatisch. Groen fruit, appel, ananas. Mineralen. Fris, fruitig en licht met goede zuren. Evenwichtig, elegant en vlezig.

Wijn en spijs
D
e wijn bij voorkeur serveren op 7-10°C.
Uitstekende apertiefwijn, maar hij past ook goed bij vis, schaal- en schelpdieren, pasta- en rijstgerechten, kaas, wit vlees en sushi.

Vermelding
De Grote Hamersma/DGH 2018 (oogstjaar 2016): "Malvasia. Er bestaan zo’n beetje twintig verschillende soorten, die veelal niets met elkaar te maken hebben. Deze doet in peer, perzik en wat fris exotisch. Lest de ongecompliceerde dorst."

Artikelnummer
14.01.19; zie verder bij "bestellingen"