40.03. El Temple de Mistik Ecologic rood 2018

Wijnhuis

Wijngaarden 
De wijn is gemaakt van een blend van garnacha tinta met cariñena en syrah druiven uit de eigen wijngaarden bij El Molar (Priorat) voor de Montsant bergen en naast de Siurana rivier (een zijrivier van de Ebro).
De wijngaarden worden biologisch en biodynamisch bewerkt.
De blauwe druivensoort garnacha tinta is van Spaanse (Aragonese) oorsprong. Wereldwijd is het de meest gecultiveerde soort voor de productie van rode wijn. Hij is goed bestand tegen hitte en kou. Op arme grond en met een geringe opbrengst, kan hij de basis zijn voor uitstekende wijnen. Een druivensoort met veel suiker en dus veel alcohol. Tot 19% zelfs!.
De blauwe druivensoort cariñena is van Aragonese/Spaanse oorsprong. Hij werd in Cariñena mazuela genoemd. De druivensoort komt uit Cariñena, alhoewel er daar slechts 6% van de wijngaarden mee beplant is. In Priorat wordt hij samsó genoemd. Het is een druivensoort die houdt van hitte, zon en droogte. De druiven hebben een diepe, blauwzwarte kleur, veel tannine en een hoge concentratie zuren en zoet. Het is een productieve druivensoort die rijke, krachtige, diepgekleurde wijnen kan opleveren, mits hij voldoende getemd wordt. Daarom is hij geliefd als mengwijn.. 
Over de herkomst van de syrah bestaat onenigheid. Is hij tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten mee naar Frankrijk gebracht of komt hij voort uit de twee Franse druivensoorten dureza en mondeuse blanche? Hij heeft een warm en droog klimaat nodig. Het is een sterke druif met een dikke schil die voor veel kleur en tannine zorgt. 

Verwerking 
Deze artesanale, organische wijnmakerswijn (signature wines) komt uit de bodega in El Molar die ecologisch duurzaam werkt. De verwerking geschiedt handmatig. De wijn heeft na de vergisting in roestvrijstalen tanks 15 maanden gerijpt op vaten van nieuw Frans eikenhout. De wijn is afgevuld in een fles met bijzondere vorm die is voorzien van een glazen afsluiting die kan worden hergebruikt.14,5% alc.

Proefnotitie 
Kersenrode wijn. In de neus delicate aroma's van rood fruit met nuances van de houtrijping, zoals vanille, leer en chocolade. Zeer evenwichtig. Wijn met een zeer lange afdronk.

Wijn en spijs 
De wijn kan het beste op 16-18° C worden gedronken.  
De wijn past goed bij vlees, gevogelte, eend, kalkoen, (gerijpte) kaas

Beoordelingen 
Grote gouden medaille Gilbert & Gaillard.
17 punten Jancis Robinson
91 p. wekelijks proeverij Decanter

Artikelnummer  
40.11.18; zie bij "bestellingen". Beperkte voorraad.