16.21. Gran Abadengo Reserva rood 2017

Wijnsoort

Druiven.
Deze rode wijn is gemaakt van 100% juan garcía druiven geselecteerd uit de eigen, verspreid liggende wijngaarden die ruim 100 jaar oud zijn en meestal op hoge terrassen langs de Duero liggen, waardoor er vrijwel alleen handmatig gewerkt kan worden. De ondergrond bestaat uit leisteen. De druivenstokken groeien traditioneel, laag bij de grond. Het rendement ligt laag (1,5 kg/stok).
De juan garcía (of mouratón, negrón de aldán of gorda in Portugal) is een zeer oude, bewaard gebleven blauwe druivensoort. Hij komt vooral voor op de oevers van de Duero en zijrivieren in Arribes. Hoe de juan garcía aan zijn naam gekomen is is niet bekend. Het zou de naam kunnen zijn van diegene die de druivensoort als eerste in Arribes aanplantte. De juan garcía heeft weinig vegetatie, compacte trossen, dikke druiven met fijne schillen en een lange cyclus. Omdat hij laat uitloopt, heeft hij weinig last van nachtvorst in het voorjaar, maar hij is erg gevoelig voor botrytis. De rijping wordt bemoeilijkt als het vlak voor de oogst regent. De schillen barsten dan snel open.

Verwerking.
De druiven zijn met de hand geoogst en bij binnenkomst in het bedrijf streng geselecteerd en ontsteeld. De koele schilweking en gisting hebben plaatsgevonden in kleine tapsvormige, temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen vaten. Bij de vinificatie zijn geen gisten toegevoegd. Alleen de (wilde) gistcellen op de druiven zijn gebruikt.
Na de tweede gisting heeft de wijn 18 maanden gerijpt op kleine vaten (225 l) van Frans eikenhout. De wijn is ongefilterd gebotteld, waardoor de wijn bezinksel kan hebben gevormd of gaan vormen.

Proefnotitie.
Kersenrode wijn. In de geur expressief, rijp fruit, zoete kruiden (kaneel, vanille), mineralen en noten.In de mond evenwichtig, smakelijk. Diepgang. Bloemig, gekruid en mineralig. Mooi evenwicht tussen zoet en zuren. Zacht. Smakelijke afdronk. De wijn heeft een lang leven. 13,5% alc.

Wijn en spijs.
De wijn kan het beste redelijk koel (16° C) geserveerd worden.
Hij past uitstekend bij 

Artikelnummer.
16.21.17; zie verder onder bestellingen. De wijn is beperkt leverbaar