16.04 Abadengo Roble rood 2018

Wijnsoort

Druiven.
Deze rode wijn is gemaakt van juan garcía druiven geselecteerd uit de eigen, verspreid liggende wijngaarden die ruim 100 jaar oud zijn en meestal op hoge terrassen langs de Duero liggen, waardoor er vrijwel alleen handmatig gewerkt kan worden. De ondergrond bestaat uit leisteen. De druivenstokken groeien traditioneel, laag bij de grond. Het rendement ligt laag (1,5 kg/stok).
De juan garcía (of mouratón, negrón de aldán of gorda in Portugal) is een zeer oude, bewaard gebleven blauwe druivensoort. Hij komt vooral voor op de oevers van de Duero en zijrivieren in Arribes. Hoe de juan garcía aan zijn naam gekomen is is niet bekend. Het zou de naam kunnen zijn van diegene die de druivensoort als eerste in Arribes aanplantte. De juan garcía heeft weinig vegetatie, compacte trossen, dikke druiven met fijne schillen en een lange cyclus. Omdat hij laat uitloopt, heeft hij weinig last van nachtvorst in het voorjaar, maar hij is erg gevoelig voor botrytis. De rijping wordt bemoeilijkt als het vlak voor de oogst regent. De schillen barsten dan snel open.

Verwerking.
De druiven zijn met de hand geoogst en bij binnenkomst in het bedrijf streng geselecteerd en ontsteeld. De koele schilweking en gisting hebben plaatsgevonden in kleine tapsvormige, temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen vaten. Bij de vinificatie zijn geen gisten toegevoegd. Alleen de (wilde) gistcellen op de druiven zijn gebruikt.
Na de eerste gisting zijn de schillen nog 3 weken bij de wijn gebleven. Na de tweede gisting heeft de wijn 6 maanden gerijpt op kleine vaten (225 l) van Frans eikenhout, lichtgebrand. De wijn is ongefilterd gebotteld, waardoor de wijn bezinksel kan hebben gevormd of gaan vormen.

Proefnotitie.
Kersenrode wijn. In de geur zachte aroma's van rood fruit met kruiden van de houtrijping. In de mond is de wijn fris en soepel, fruitig met een mooi evenwicht tussen zuren en zachte tannines. Fijn en subtiel. Niet zwaar. Middenlange afdronk. 13,5% alc.

Vermeldingen.
Elsevier Weekblad nummer 48/12-2021: oogstjaar 2018: De 60 beste wijnen van 2021 volgens Nicolaas Klei: "Fijn fruit, subtiel kruidig, een deftige toets hout. Verrukkelijk. Onbegrijpelijk goedkoop." In Elsevier stond abusievelijk een andere fles wijn uit Arribes afgebeeld. 
Wijnalmanak 2013 (ander etiket): de beste wijnen tot 10 euro: "Intrigerend en origineel... een authentieke rode, die een mooie combinatie van fruit en hout (4 maanden Frans eiken) biedt. Kersen en pruimen, lekker stevig en vol, lekker wat beet van bitters en zuren. Het ontdekken dubbel en dwars waard. "

Wijn en spijs.
De wijn kan het beste redelijk koel (16° C) geserveerd worden. Een mooie, frisse, zomerwijn. 
Hij past uitstekend bij niet te zware gerechten, rood vlees, paella, gevogelte, garnalen, etc. 

Artikelnummer.
16.04.18; zie verder onder bestellingen.