29.05. Alodia sin sulfitos añadidos (cabernet) rood 2018

Wijnhuis

Wijnsoort

Fruitige rode wijn van 85% cabernet sauvignon en 15% syrah uit de eigen (ecologische) wijngaarden waaraan geen sulfiet is toegevoegd.

Wijngaarden 
De wijn is gemaakt van druiven uit de eigen (ecologisch bewerkte) wijngaarden bij Adahuesca.
De cabernet sauvignon is een blauwe Franse druivensoort die is ontstaan door een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc en zijn oorsprong vindt in de Medoc. Hij doet het goed in de hoger gelegen wijngaarden..
Over de herkomst van de syrah bestaat onenigheid. Is hij tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten mee naar Frankrijk gebracht of komt hij voort uit twee Franse druivensoorten (dureza en mondeuse blanche)?

Verwerking 
De druiven zijn in de (koele) nachtelijke uren mechanisch geoogst en geselecteerd. Vervolgens zijn de koele druiven na de ontsteling met de schillen vergist in roestvrijstalen tanks. De wijn is niet geklaard en zal dus bezinksel vormen. 13,5% alc.
Sergio werkt zowel in de wijngaard als in het wijnbedrijf ecologisch, maar zonder certificaat.

Sin sulfitos añadidos
Sin sulfitos añadidos wil zeggen dat aan deze wijn geen sulfiet is toegevoegd.
Wijn bevat van nature een kleine hoeveelheid sulfiet, omdat het tijdens het vergistingsproces door gist wordt geproduceerd. Meestal voegen wijnmakers sulfiet toe aan de wijn toe om hem te conserveren. Sergio is er met biologische technieken in geslaagd (een stabiele) wijn te maken zónder sulfiet toe te voegen. Het resultaat is een fruitige wijn met veel kleur, geur en smaak. 

Proefnotitie 

Wijn en spijs 
Bij voorkeur serveren op 14-16° C.
De wijn past bij veel gerechten, maar kan ook als aperitief gedronken worden.
De wijn kan bezinksel vormen. .
Bij voorkeur koel en donker bewaren. 

Artikelnummer: 
29.05.18; zie verder bij "bestellingen". Beperkt leverbaar. Wordt dit najaar opgevolgd door een 'crianza' cabernet sauvignon.