39.01. Sapientia Organic Verdejo wit 2019

Wijnhuis

Wijnsoort

Frisse, droge, aromatische witte wijn van 100% verdejo uit gecertificeerd organische wijngaarden.

Wijngaarden 
Deze wijn is gemaakt van geselecteerde verdejo-druiven van minder productieve wijnstokken (die druiven van een hogere kwaliteit opleveren) uit eigen wijngaarden op 700 meter hoogte rond Rueda en Nava del Rey op een kalkhoudende bodem met grote, ronde keien die zorgen voor een goede drainage waardoor de schimmelstress vermindert. De wijngaarden worden ecologisch bewerkt. Alle middelen die gebruikt worden zijn natuurlijk.
De witte verdejo is de voor Rueda kenmerkende druivensoort. De verdejo is er sinds de 11e eeuw aangeplant en is hoogstwaarschijnlijk  van oorsprong Mozarabisch. Hij vindt op een bodem met keien en in het landklimaat met koele zomernachten gunstige klimatologische omstandigheden voor zijn ontwikkeling. De grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht tijdens het rijpen zijn essentieel voor het evenwicht tussen zoet en zuur en de aroma's in de wijn. Er kunnen excellente wijnen van gemaakt worden.

Verwerking 
De verwerking van de wijnen berust op minimale intervantie. De geselecteerde druiven zijn half november geoogst en direct vervoerd naar de verwerkingsruimte. Na een korte schilweking op lage temperatuur, zijn de druiven geperst en heeft de gisting plaatsgevonden in roestvrijstalen vaten met de eigen gisten die op de druivenschillen aanwezig zijn. Zij brengen de unieke kenmerken van de verdejo over. Vervolgens rijpt de wijn op de "lie". Tot slot is de wijn gestabiliseerd met bentoniet en gebotteld in januari 2020.
13% alc.

Sapientia 
"El tiempo te da la sabiduría" (tijd geeft wijsheid) is de boodschap die Ángeles en Alberto met het etiket hebben willen overbrengen. De tijd (weergegeven in de klok in de fiets) geeft je wijsheid (Sapientia in het Latijn).

Proefnotitie 
Droge, witte wijn. Helder, strogeel met een groene zweem. Intens, elegant, fris aroma; gras, witte bloemen, zweem van anijs, venkel. Balsemachtig.

Wijn en spijs 
Serveren bij voorkeur op 8 tot 10° C bij groentes (zoals asperges), vegetarische- en rijstgerechten, pasta (zonder tomaten),  schelpdieren (zoals garnalen), vis, gerookte vis, paté, kaas, ham, worst. 

Artikelnummer  
39.01.19; zie bij "bestellingen".