38.11. Llàgrimes del Priorat rood 2017

Wijnsoort

De Llàgrimes del Priorat (tranen van de Priorat) is gemaakt van 50% garnacha tinta, 20% samsó, 20% syrah en 10% cabernet sauvignon met 12 maanden rijping op barrica's van kastanje en Frans eikenhout.

Wijngaard
De druiven komen uit de eigen wijngaard op de landgoed Mas d'en Gil bij Poboleda. Een deel van de wijnstokken is ca. 90 jaar oud; andere stokken zijn jonger. Zij groeien solitair in struikvorm, laag bij de grond, behalve de syrah. Een deel van de stokken staat op hellingen met een stijgingspercentage van 40%. 
De bodem bestaat uit llicorella, pizarra, zand, kalk en grind. Onder invloed van de "Garbinada" (zeewind) rijpen de druiven hier langzamer. 
De wijngaarden worden biologisch bewerkt zonder kunstmest of chemische middelen en in overeenstemming met de maanstanden, zoals de (voor)ouders dat deden.
Een eco-certificering is (nu) te kostbaar voor de relatief kleine opbrengst van dit wijngoed.

Verwerking
De druiven worden zeer selectief met de hand geoogst in bakken van 12 kg en verwerkt in de "Celler" in het centrum van Poboleda.
De wijn heeft 12 maanden gerijpt in (min. 1 jaar gebruikte) houten vaten (inhoud 225 liter) die 2 en 3 jaar oud zijn. De helft van deze vaten is gemaakt van kastanjehout. De andere helft van de vaten is gemaakt van Frans eikenhout. Vervolgens heeft de wijn een jaar gerijpt op fles.
Alle processen in het bedrijf, zoals persen, overhevelen, bottelen, enz. worden uitgevoerd tijdens de daarvoor beste maandstand.
De wijn is niet gefilterd of gestabiliseerd en kan derhalve (natuurlijk) bezinksel vormen. 

Proefnotitie
Diep kersenrood met paarse nuances. Mooie tranen. Aromatische geur. Rijp rood fruit. Kruidig. Mineralen. Balsemachtig. Rijpe tannines en frisse, evenwichtige zuren.

Vermelding
James Suckling 2019: oogstjaar 2016: 92 pts. "Attractive, graphite and spiced dark aromas with hints of anise and licorice too. The palate has plump, fleshy fruit presence with a rich and juicy array of ripe red and dark berries. plenty to like here. Drink of hold."
jamessuckling.com 2018: (Lo Flipat Selecció 2016) 91 p. "Fresh black cherry and bitter chocolate pour out of the glass. Great fruit and healthy dry tannins fill the huge body rather well, so that you barely notice the 15 per cent alcohol in here. Not so long, nor complex. Drink now or hold.".
Andreas Larsson: oogstjaar 2015: (Lo Flipat Selecció) "Inky dark purple colour. Floral hints, crushed berries and pepper, ginger, cardamom on the nose. The palate shows medium weight, with dense fruit like red and dark berries, plum and spice box, well balanced extract, fresh backbone, discreet oak and a long juicy finish, nicely rounded with good drinkability.

Wijn en spijs
De wijn kan het beste onder de kamertemperatuur (16° C) gedronken worden bij vlees, worst, belegen en oude kaas, rijst- en stoofgerechten..
De wijn zal zich nog enkele jaren verder ontwikkelen op fles. Genietbaar: 2019-2028. 

Artikelnummer
38.11.17; zie verder onder "bestellingen".