38.03. Lo Flipat rood 2017

Wijnsoort

De Lo Flipat is gemaakt van 85% garnacha tinta, 7,5% samsó (oftwel cariñena/mazuela) en 7,5% syrah met 6 maanden rijping op barrica's van kastanje en Frans eikenhout.

Wijngaard
De druiven komen uit de eigen wijngaard op de landgoed Mas d'en Gil bij Poboleda. Een deel van de wijnstokken is ca. 90 jaar oud; andere stokken zijn jonger. Zij groeien solitair in struikvorm, laag bij de grond, behalve de syrah. Een deel van de stokken staat op een helling met een stijgingspercentage van 40%. 
De bodem bestaat uit llicorella, pizarra, zand, kalk en grind. Onder invloed van de "Garbinada" (zeewind) rijpen de druiven hier langzamer. 
De wijngaarden worden biologisch bewerkt zonder kunstmest of chemische middelen en in overeenstemming met de maanstanden, zoals de (voor)ouders dat deden.
Een eco-certificering is (nu) te kostbaar voor de relatief kleine opbrengst van dit wijngoed.

Verwerking
De druiven worden zeer selectief met de hand geoogst in bakken van 12 kg en verwerkt in de "Celler" in het centrum van Poboleda.
De wijn heeft 6 maanden gerijpt in (min. 1 jaar gebruikte) houten vaten (inhoud 225 liter). De helft van deze vaten is gemaakt van kastanjehout. De andere helft van de vaten is gemaakt van Frans eikenhout. Vervolgens heeft de wijn gerijpt op fles.
Alle processen, zoals persen, overhevelen, bottelen, enz. worden uitgevoerd tijdens de daarvoor beste maandstand. 
De wijn is niet gefilterd of gestabiliseerd en kan derhalve (natuurlijk) bezinksel vormen. 

Proefnotitie
Kersenrood met paarse nuances. Mooie tranen. Aromatische geur. Rijp rood fruit. Kruidig met een beetje vanille en kokos. Sappig. Mondvullend. Frisse, evenwichtige zuren. Lekker.

Wijn en spijs
De wijn kan het beste koel (16° C) gedronken worden bij vlees, worst, belegen en oude kaas, rijst- en stoofgerechten, maar ook bij pastagerechten.

Artikelnummer
38.03.17; zie verder onder "bestellingen".