38.01. Xènia wit 2018

Wijnsoort

De Xènia is de witte wijn van het wijnhuis. Hij is gemaakt van 100% garnacha blanca druiven. Xènia is de naam van de oudste dochter van Raül en Cristina. 

Wijngaard
De garnacha blanca druiven komen uit een 40 jaar oude wijngaard op de landgoed Mas d'en Gil bij Poboleda. De stokken groeien solitair in struikvorm, laag bij de grond. De bodem bestaat vooral uit pizarra (grijs leisteen), zand en kalk. Onder invloed van de "Garbinada" (zeewind) rijpen de druiven hier langzamer. 
De wijngaarden worden biologisch bewerkt zonder kunstmest of chemische middelen en in overeenstemming met de maanstanden, zoals de (voor)ouders dat deden. Een eco-certificering is onbetaalbaar voor de relatief kleine opbrengst van dit wijngoed (5.000 flessen/jaar bij 2,5 ha wijngaard).

Verwerking
De druiven worden zeer selectief met de hand geoogst in bakken van 12 kg en verwerkt in de "Celler" in het centrum van Poboleda. De witte wijn wordt vergist in een roestvrijstalen tank.
De wijn is geklaard met bentoniet. 14% alc. 
Alle processen, zoals persen, overhevelen, bottelen, enz. worden uitgevoerd tijdens de daarvoor beste maandstand. 

Proefnotitie
Strogeel, bijna goudgeel. Intense geur. Bloemig. Fruitig (rijp wit/tropisch). Vol, fris, aangenaam, fruitig (wit/citrus), mineralen. Sappig. Elegant. Complex. Lange afdronk.

Vermelding
James Suckling: 91 pts. "Dried daffodils, dried apple rind, buttercups and preserved lemons. Medium-to-full-bodied and rounded out on the palate, but with a pretty serving of zesty acidity and citrus fruit." 

Wijn en spijs
De wijn kan het beste tussen 8 en 10° C gedronken worden als aperitief, maar hij past ook goed bij paté, belegen kaas, schaal- en schelpdieren, vis, verse pasta, rijstgerechten en wit vlees.

Artikelnummer
38.01.18; beperkte voorraad; zie verder onder "bestellingen".