01.32. Almonac Moscatel Dorado

Wijnsoort

Natuurlijk zoete, houtgerijpte, witte wijn van 100% (laat geoogste) moscatel romano. 15% alc.

Wijngaarden 
De met de hand geoogste, ingedroogde, geselecteerde druiven komen uit de eigen wijngaarden op ca. 600 meter hoogte tegen de uitlopers van de Sierra de Algairén.  
De moscatel romano (of moscatel de Málaga, moscatel de Alejandría, moscatel de grano gordo) bestond al ten tijde van de Romeinen in Alexandrië en is via de Middellandse Zee naar Spanje gekomen waar hij veel voorkomt. Hij houdt van warmte. Hij heeft grote trossen met goudkleurige, dikke, aromatische druiven. Er worden vooral zoete wijnen van gemaakt,maar hij wordt ook gebruikt als tafeldruif en voor de productie van rozijnen

Verwerking 
Van oudsher worden in dit herkomstgebied Moscatel-wijnen gemaakt. Bij dit wijnbedrijf worden de druiven selectief met de hand geoogst. De ingedroogde druiven worden direct licht geperst en langzaam vergist in roestvrijstalen tanks. Bij 15% alcohol wordt de gisting gestopt door mutage met wijnalcohol, waardoor er een aanzienlijke hoeveelheid restzoet (9° Baumé) in de wijn blijft zitten. Vervolgens heeft de wijn een klein jaar gerijpt op (500 liter) vaten van Amerikaans eikenhout. De wijn is in september na de oogst gebotteld. 15% alc.

Proefnotitie 
Honinggeel. Krachtige, rijke, zoete geur. Een fruitige, volle smaak. Een lange, fruitige afdronk.

Wijn en spijs 
De wijn kan het beste gekoeld (8-12° C) worden geserveerd. Ideaal als dessertwijn. 
Hij past bij zoete (na)gerechten (zoals creme caramel), maar ook bij gebak (zoals noten- of appeltaart), cake, (blauwader) kaas, gedroogd fruit en zelfs ijs.. 
De wijn is niet geklaard noch gefilterd en heeft bezinksel gevormd. 
Ook na het ontkurken van de fles, is de wijn nog lang genietbaar.

Bewaren 
Koel bewaren; mocht de wijn warmer bewaard worden, dan bij voorkeur rechtop zetten. Doordat aan deze wijn geen sulfiet is toegevoegd, kan hij bij meer dan 20° C spontaan gaan nagisten op de fles en de kurk uit de fles drukken

Artikelnummer 
01.02.00; zie verder bij "bestellingen"