01.14. Viña Vadina Crianza rood 2014

Wijnsoort

Krachtige, houtgerijpte  rode wijn van tempranillo en garnacha tinta.

Wijngaarden 
De 70% tempranillo en 30% garnacha druiven komen uit de eigen wijngaarden aan de voet van de Sierra de Algairén op 550 tot 650 meter hoogte. De "cierzo"-wind uit het noorden zorgt hier voor een lage luchtvochtigheid en minder hitte dan in de Ebro Vallei. In de wijngaarden wordt milieuvriendelijk gewerkt bij de bestrijding van insecten en schimmels. 
De tempranillo is de meest bekende Spaanse, blauwe druivensoort. Hij komt in diverse Spaanse wijngebieden voor. De druif heeft een dikke schil en een relatief laag zuur- en zoetgehalte. De wijnen ervan kunnen goed rijpen, maar ook goed jong worden gedronken omdat ze vrij zacht, soepel en fruitig zijn. 
De blauwe druivensoort garnacha tinta is ook van Spaanse (Aragonese) oorsprong. Hij is
de belangrijkste in Cariñena en wereldwijd de meest gecultiveerde soort voor de productie van rode wijn. Hij is goed bestand tegen de hitte en koude in Cariñena en vult de tempranillo goed aan. 

Verwerking 
De zorgvuldig geselecteerde druiven zijn voor de gisting ontsteeld. De druivensoorten zijn gescheiden met de schillen vergist in roestvrijstalen tanks. Na de gisting heeft de wijn 6 maanden gerijpt in 225 liter-vaten van Amerikaans eikenhout in de diep in de mergel uitgehouwen wijnkelder met een constante temperatuur en luchtvochtigheid en daarna op de fles. De wijn zal bezinksel gaan vormen. 14% alc.

Proefnotitie 
Diepe kersenrood. Rijpe, rode vruchten, kruiden (w.o. kruidnagel) en rozijnen. In de mond krachtig en toch zacht. Smaakvol. Fruitig en kruidig. Leer.

Wijn en spijs 
De wijn kan het beste op 16 – 18° C worden geserveerd. 
Hij past goed bij rood (gebraden of gegrild) vlees, lams- of geitenvlees, wild, stoofgerechten, ham, worst en kaas.

Artikelnummer 
01.14.14; zie verder onder "bestellingen".