Bodegas Rueda Pérez

Familiebedrijf dat in Pozaldez aromatische wijn maakt van verdejo

afbeelding wijnhuis Rueda Perez
Bodegas Rueda Pérez

Familiebedrijf
De grootvader en vader van José Rueda Perez waren druiven- en aardappeltelers in Pozaldez, een dorp middenin de herkomstbenaming Rueda. Zij verkochten de druiven aan de plaatselijke (wijn)coöperatie. José's broer heeft de aardappelteelt overgenomen. José heeft in Spanje oenologie gestudeerd en is wijnmaker geworden. In 2002 heeft de familie een nieuwe bodega aan de rand van Pozaldez gebouwd, waar José sindsdien wijn maakt en bottelt. Zijn vrouw verzorgt de export. 

Wijngaarden
De bodega bezit inmiddels 60 hectare wijngaarden in Pozaldez en Rueda op 700 tot 800 meter hoogte. Zij zijn vooral beplant met de witte druivensoort verdejo. Op de tempranillo wijnstokken die de familie bezat zijn inmiddels verdejo-wijnstokken geënt. De gemiddelde leeftijd van de verdejo wijnstokken is 15 jaar. De wijnstokken zijn draadgeleid en staan ruim uit elkaar. De bodem is schraal, vocht- en luchtdoorlatend en gemakkelijk te bewerken. Hij bestaat uit zand en klei met veel stenen, ijzer, calcium en kalk. De stenen zorgen ervoor dat de weinige neerslag die er valt niet snel verdampt.  
De witte verdejo is de voor Rueda kenmerkende druivensoort. Hij wordt sinds de 11e eeuw aangeplant en is hoogstwaarschijnlijk van oorsprong Mozarabisch. Het is een druivensoort die goed gedijt op een onvruchtbare, en steenachtige bodem en droogte goed verdraagt. De grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht tijdens het rijpen zijn essentieel voor het evenwicht tussen zoet en zuur en de aroma's in de wijn. Van de verdejo worden vooral jonge wijnen gemaakt.

Vinificatie
In eerste instantie maakte Rueda Perez witte en rode wijnen, maar inmiddels maakt het bedrijf alleen nog witte wijnen van voornamelijk verdejo, soms aangevuld met viura. De verdejo druiven komen alleen uit de eigen wijngaarden. Zij worden eind september-begin oktober machinaal geoogst in de nachtelijke en ochtenduren om oxidatie van vooral de verdejo-druiven te voorkomen. Na de koude schilweking worden de druiven pneumtisch geperst. De gisting vindt plaats in roestvrijstalen tanks. Gedurende de gisting wordt de temperatuur van de most laag gehouden om de kenmerken van de verdejo zoveel mogelijk in de wijn te behouden.

Wij importeren en verkopen de Zapadorado Verdejo sinds 2006.

Naam Beschrijving
19.01. Zapadorado Verdejo wit 2017 Frisse, aromatische, witte wijn van leksap van verdejo druiven afbeelding wijnfles Zapadorado Rueda Verdejo wit