37.05. El Cosmonauta y el Viaje en el tiempo 2018

Wijnsoort

Traditionele rode (oftewel clarete) wijngaardwijn zoals de voorouders hem maakten en dronken.

Wijngaarden 
De druiven voor deze wijn komen uit één ecologisch gecertificeerde wijngaard, Monte Viñaspre, die 3500 m2 groot is en op een helling ligt. Hij werd in 1940 aangeplant door de opa van Gorka, Teodoro Mauleón, op 612 meter hoogte ten noordoosten van Lanciego met behulp van twee paarden en een muildier. Grote stenen die toendertijd niet konden worden verwijderd, liggen nog steeds tussen de wijnstokken. De bodem bestaat uit rode, kalk- en ijzerrijke klei. 60% van de druiven in deze wijngaard is blauw (tempranillo en garnacha tinta), en 40% is wit (viura, malvasía en turruntés). De wijngaard wordt net als in vroeger tijden minimaal bewerkt, zonder gebruik te maken van enig chemisch midel of behandeling.
De tempranillo is de bekenste Spaanse, blauwe druivensoort en de belangrijkste in de Rioja. Hij komt ook elders voor. Wijnen van de tempranillo kunnen goed rijpen, maar ook goed jong gedronken worden omdat ze vrij zacht, soepel en fruitig zijn.
De blauwe druivensoort garnacha tinta is ook van Spaanse (Aragonese) oorsprong. Het is de belangrijkste in Cariñena en wereldwijd de meest gecultiveerde soort voor de productie van rode wijn. Hij is goed bestand tegen hitte en kou.  
De witte viura is ook van Spaanse (Aragonese) oorsprong. In Aragón wordt hij macabeo genoemd. Hij komt in bijna heel Spanje en zuidoost Frankrijk voor. Hij kan goed tegen hitte en droogte. 
De malvasía riojana is een zeer oude druivensoort, waarschijnlijk van Griekse oorsprong en vermoedelijk door de Almogavares in de 13/14e eeuw mee naar het Iberisch Schiereiland gebracht. De druivensoort geeft aromatische,rijke wijnen met een opmerkelijke geur van noten. 
De (riojaanse) turruntés wordt vaak verward met de torrontés in Galicië en Argentinië, maar uit DNA onderzoek zou blijken dat deze vroegrijpe druivensoort met een laag zuur- en hoog zoetgehalte daarmee niets te maken heeft. Deze turruntés is verwant aan de albillo mayor uit Castilië y León. 

El Cosmonauta y el Viaje en el tiempo 
De naam van de wijn: de Kosmonaut en de reis in de tijd betekent dat de wijnmakers zich pioniers voelen in deze tijd en met deze wijn een reis terug in de tijd hebben gemaakt. De wijn is natuurlijk gemaakt zoals de opa van Gorka dat altijd heeft gedaan en zoals de wijnen 70 jaar geleden gemaakt en gedronken werden. 
Het woord kosmonaut in de naam is een hommage aan het fictieve personage dat ieder jaar van het balkon van het gemeentehuis in Lanciego afdaalt en feestelijk door de bevolking onthaald wordt tijdens de patroonsfeesten.

Verwerking 
De hele druiventrossen zijn met de hand in kleine bakken geoogst. Bij de verwerking zijn de verschillende druiven samen (met de steeltjes) zo natuurlijk mogelijk verwerkt. De druiven zijn met de voeten (in laarzen) geperst. Ook deze wijn is spontaan vergist met de eigen gisten volgens de maceración carbonica methode, maar in een (kleine) Flextank en niet gedurende 7 à 8 dagen, maar slechts 3 dagen. Bij/na de verwerking zijn geen middelen noch sulfieten toegevoegd. De wijn is ook niet gestabiliseerd of gefilterd en zal dus bezinksel vormen in de (genummerde) fles. 15% alc. Van deze wijn zijn in 2016 1275 liter wijn gemaakt. In 2017  ca. 1000 liter. De wijn is gecertificeerd ecologisch.

Tafelwijn 
Deze wijn wordt verkocht als tafelwijn omdat de wijn niet conform de regels van de herkomstbenaming D.O.Ca. Rioja gemaakt is. De verschillende witte en blauwe druivensoorten zijn samen verwerkt. Wij hebben hem tussen de rode en de rosé wijnen geplaatst, want is hij wel rood? Of is het een uitzonderlijke, krachtige rosé?  

Proefnotitie
Licht kersenrood. Fris en fruitig. Fluweelachtig. Soepel. Heerlijk om koel te drinken.

Wijn en spijs
De wijn kan het beste op 14-16° C geserveerd worden.
 

Artikelnummer
37.05.18;
Tijdelijk uitverkocht.