37.01. Herrigoia wit 2017

Wijnsoort

Ecologische witte wijn van klassieke Rioja druivensoorten (viura/rojal) uit Rioja Alavesa.

Wijngaarden 
De wijn is gemaakt van 85% viura en 15% malvasía riojana (rojal). De druiven komen uit de eigen, verspreid liggende micro-percelen van het familiebedrijf rondom Lanciego op 560 tot 600 meter hoogte. Bijna alle wijnstokken zijn meer dan 40 jaar oud. De  wijngaarden worden traditioneel, duurzaam en organisch bewerkt met zo min mogelijk interventie en zonder gebruik te maken van enig chemisch product of behandeling
De witte viura komt oorspronkelijk uit Aragón, waar hij macabeo genoemd wordt. Hij komt in bijna heel Spanje en zuidoost Frankrijk voor en brengt goede wijnen voort in de Rioja en vooral het noorden (Alavesa). Hij kan goed tegen hitte en droogte.  
De malvasía riojana (rojal) is een zeer oude druivensoort, waarschijnlijk van Griekse oorsprong en vermoedelijk door de Almogavares in de 13/14e eeuw mee naar het Iberisch Schiereiland gebracht. De druivensoort geeft aromatische,rijke wijnen met een opmerkelijke geur van noten.

Verwerking 
De druiven zijn met de hand geoogst. Na een schilweking van 24 uur zijn de druiven met de eigen gisten vergist in roestvrijstalen tanks. Omdat ook de wijn met zo min mogelijk interventie en zonder gebruik te maken van enig chemisch product of behandeling is gemaakt, is de wijn (ook) niet geklaard. Hij bevat daarom rondzwevende deeltjes waarmee niets mis is. 12,5% alc.

Proefnotitie 
Bleekgeel. Licht troebel. Fris en fruitig (appel, steenfruit, limoen), wat witte peper, hazelnoot met fijne zuren. Complex. Evenwichtig.

Wijn en spijs 
De wijn kan het beste koel geserveerd worden (8-10° C). 
Hij past goed bij zeevruchten, vis, gevogelte, groentes en kazen.

Artikelnummer 
37.01.17; Dit artikel is uitverkocht. Opvolging laat nog op zich wachten. In 2019 was de opbrengst te klein om er een witte Herrigoia wijn van te maken.