41.11.21 Prohom Experientia wit Organic 2021

Wijngaarden 
Deze wijngaardwijn is gemaakt van zorgvuldig geselecteerde druiven, en wel 70% garnacha blanca uit de wijngaard van Serra del Castellnou met 30% viognier druiven uit dezelfde eigen wijngaard. 
De garnacha blanca is een Spaans druivenras dat gedijt op een arme, droge bodem en in een warm klimaat. De druif geeft vaak krachtige, alcoholrijke wijnen die lichtgeel van kleur zijn met aroma's van anijs, venkel, dille en bloemen. De smaak is meestal droog, zacht en fruitig met weinig zuren. Soms wordt de wijn op hout gelegd. De garnacha komt vooral voor in Spanje (Terra Alta, Priorato, Alella,  Aragón en de Rioja) maar ook in Zuidoost-Frankrijk (grenache blanc). 
De viognier is vermoedelijk door de Romeinen vanuit Dalmatië naar de Rhone gebracht. In 2004 werd uit DNA onderzoek bekend dat de druif verwant is aan de rode Freisa, waarvan ook de nebbiolo afstamt. De druif komt vooral voor in de Rhonevallei. Condrieu wordt beschouwd als bakermat. De aanplant was beperkt, maar met de opleving van de Rhone wijnen, leefde de Viognier op. De Viognier heeft een lage opbrengst en is gevoelig voor meeldauw. 

Verwerking 
Deze witte wijn is gemaakt van in de eigen ecologisch gecertificeerde wijngaard Castellnou zorgvuldig geselecteerde, rijpe, gezonde druiven. Na een korte schilweking op lage temperatuur zijn de druiven per druivensoort op lage temperatuur spontaan gegist met de eigen natuurlijke gisten in roestvrijstalen tanks. Daarna zijn de beide cuvee's samengevoegd en is 25% van de wijn gedurende 6 maanden gerijpt op eikenhouten vaten van 500 liter van nieuw Frans eikenhout. De wijn is geklaard met bentoniet en afgevuld in een fles met kurk. 14% alc.

Proefnotitie 
Droge, aromatische, witte wijn. Helder geel. Intens, aromatisch. Fruitig (w.o. abrikozen, perzik) . Romig. Zacht en vol. Weinig zuren en toch fris. Lange afdronk. Complex, vol en smaakvol.
Absoluut een prachtige eetwijn. Past bij alle soorten rijstgerechten, (vette) visgerechten, wit en zelfs rood vlees, kaas.
Bij voorkeur niet te koud serveren; bijvoorbeeld op 10° C. Genietbaar gedurende de komende 2-3 jaar.

Vermelding  .
Grenache du Monde 2018: zilver

Artikelnummer  
41.11.21; zie bij "bestellingen". 
EAN: 8 422511 900181