37.11. El cosmonauta en el paraje 601 2019

Wijngaarden 
De druiven voor deze wijn komen uit twee ecologisch gecertificeerde wijngaarden van 1,43 ha. met de naam El Regoya, die in 1982 en 1983 werden aangeplant door El Mozo, Cesareo Compañón, de opa van Itxaso, met zijn kinderen. De wijngaarden liggen naast het wijnbedrijf in het dorp Lanciego op ca. 600 meter hoogte. De wijngaard is vrijwel geheel beplant met tempranillo, maar er staat ook wat viura en malvasia rojal aan de zijkanten. De wijngaarden worden minimaal bewerkt, zonder gebruik te maken van enig chemisch middel of behandeling.  
De tempranillo is de bekenste Spaanse, blauwe druivensoort. Hij komt in diverse Spaanse wijngebieden, maar ook daarbuiten voor. De druiven hebben een dikke schil en een relatief laag zuur- en zoetgehalte. Wijnen van de tempranillo kunnen goed rijpen, maar ook goed jong  gedronken worden omdat ze vrij zacht, soepel en fruitig zijn. 

Verwerking 
De druiven zijn met de hand in kleine bakken geoogst en ontsteeld. Na de spontane gisting in eikenhouten vaten, heeft de wijn 12 maanden gerijpt in 500 liter vaten van eikenhout. Tijdens de vatrijping op de «lie» van de wijn hebben van tijd tot tijd bâtonnages plaatsgevonden. De wijn is niet gestabiliseerd en zal dus bezinksel vormen. De flessen zijn genummerd. 14,5% alc. De kurk is afgedekt met lak.  
Van deze wijn zijn in 2019 6.000 flessen gemaakt.

El cosmonauta en el paraje 601 (de kosmonaut in 'paraje' 601). 
Het eerste deel van de naam dankt de wijn aan het fictieve personage dat ieder jaar van het balkon van het gemeentehuis van Lanciego afdaalt als de patroonsfeesten beginnen. Alle patroonsfeesten in de dorpen in de provincie Alava hebben een karakteristiek personage en in Lanciego is het een kosmonaut die uit de hemel neerdaalt tussen de feestende bevolking. Aan dit personage hebben Itxaso en Gorka een hommage willen brengen. Het tweede deel van de naam van de wijn "en el paraje 601" dient om de ligging van de wijngaard waar de druiven van de wijn vandaan komen te beschrijven. 

Proefnotities 
Diep kersenrood. Evenwichtig. Nog wat gesloten. Fruitig (w.o. zwarte kersen, pruimen) en kruidig. Geconcentreerd. Stevig. Krachtig. Lange afdronk.

Wijn en spijs
De wijn kan het beste niet te warm (op ca. 16° C) geserveerd worden als maaltijdbegeleider; niet alleen bij vlees, ook bij gegrilde of geroosterde groentes. 

Artikelnummer
37.11.19; zie verder "bestellingen"