16.01. Abadengo Malvasía wit 2020

Wijnsoort

Druiven.
Deze witte wijn is gemaakt van een selectie van malvasía-druiven uit de eigen, verspreid liggende wijngaarden die ruim 60 jaar oud zijn en meestal op hoge terrassen langs de Duero liggen. De ondergrond bestaat uit leisteen. Het rendement ligt laag (1,5 kg/stok).
De malvasia 
is een zeer oude druivensoort, waarschijnlijk van Griekse oorsprong en vermoedelijk door de Almogavares in de 13/14e eeuw mee naar het Iberisch Schiereiland gebracht. De druivensoort geeft heel aromatische en rijke wijnen met een opmerkelijke geur van noten. Malvasia komt ook voor in Italië, Valencia, Zamora, de Canarische Eilanden en Madeira.

Verwerking
De geselecteerde malvasia-druiven zijn na de ontsteling met de schillen vergist in kleine tapsvormige, temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tanks. Bij de vinificatie zijn geen gisten toegevoegd. Alleen de (wilde) gistcellen op de druiven zijn gebruikt.13% alc.

Proefnotitie.
Bleekgele wijn. In de neus intens, fris, bloemig (w.o. oranjebloesem), fruitig (peer, appel) en noten. In de mond fruitig, aangenaam, fris, droog, stevig met fijne bitters. Soepel. Evenwichtig en lekker.

Wijn en spijs.
De wijn kan het beste redelijk koel (8-10° C) geserveerd worden.
Het is een uitstekende aperitiefwijn, maar zeker ook een maaltijdbegeleider. Hij past goed bij vis, schaal- en schelpdieren.

Artikelnummer.
16.01.20;
zie verder onder bestellingen. Nog 1 fles in voorraad.