29.07. Alodia Maceración Carbónica Moristel 2019

Wijnhuis

Wijnsoort

Fruitige rode wijn van 100% moristel uit de eigen (ecologische) wijngaarden.

Wijngaarden 
De druiven voor deze wijn komen uit de oude wijngaarden van finca Crucelós op 650 meter hoogte op de hellingen van het Guara en Sevil Gebergte. Zij worden ecologisch bewerkt middels organische bemesting, mechanische en handmatige bewerking van de bodem en zonder gebruik van chemicaliën. 
De moristel (of concejón of juan ibáñez) is een vrij onbekende, oude, Aragonese, blauwe druivensoort die voorkomt in de provincies Huesca en Zaragoza. De druiven kunnen dieprode wijnen opleveren en worden daardoor vaak gemengd met andere druivensoorten.

Verwerking 
De druiven zijn bij optimale rijpheid met de hand selectief geoogst en vergist volgens de maceración carbonica methode. Bij deze moderne wijntechniek methode gaan hele intacte trossen druiven ongeplet in een afgesloten roestvrijstalen tank. Door het gewicht van de trossen worden de druiven onderin de tank  gekneusd waardoor een deel van de most vrijkomt en de alcoholische gisting begint. Bij deze gisting komt koolzuurgas vrij die de zuurstof uit de tank verdrijft. Het koolzuurgas dringt door de schillen van de druiven en onttrekt kleurstoffen en geurstoffen aan de schil. De most krijgt daardoor zijn kleur en geur. Na deze koolzuurgasweking zijn de druiven geperst en is de most - waar al een beetje alcohol in zit - gaan vergisten tot wijn. De wijn heeft daardoor veel kleur, fruitgeuren en weinig tannine gekregen. 
De wijn is niet geklaard en kan dus wat bezinksel vormen. 13,5% alc.
Sergio werkt zowel in de wijngaard als in het wijnbedrijf ecologisch, maar zonder certificaat.

Proefnotitie 
Midden kersenrood. Intens fruitig (kersen/morellen, bessen), fris met zachte zuren. Aromatisch. Soepel en sappig. Rond. Veel smaak met een aangename afdronk.  

Wijn en spijs 
Bij voorkeur serveren op 14-16° C.
De wijn past bij veel gerechten, maar is ook een perfecte aperitiefwijn. 
De wijn kan bezinksel vormen omdat hij niet gefilterd is.

Artikelnummer: 
29.07.18; zie verder bij "bestellingen". Beperkt leverbaar.