09.11. Peique Viñedos Viejos rood 2011

Wijnhuis

Wijnsoort

Wijngaarden 
Deze wijn is gemaakt van 100% mencía van 70 jaar oude wijnstokken die op 450 tot 580 meter hoogte zijn aangeplant in struikvorm.   
De blauwe druivensoort mencía wordt alleen in Bierzo en Galicië verbouwd omdat hij zich alleen in een gematigd, vochtig klimaat thuisvoelt. Hij houdt zich hier al sinds de tijd van de Romeinen op. Uit DNA onderzoek is gebleken dat het geen regionale variant is van de Franse cabernet franc. Hij is dus niet door monniken van Cluny in Spanje zijn aangeplant. Wel is gebleken dat de mencía identiek is aan de jaen uit noord Portugal (Dâo). Van oude wijnstokken op de juiste (arme) ondergrond kunnen intense en geconcentreerde wijnen met een lang leven gemaakt worden.

Verwerking 
De druiven zijn half september met de hand bij droog weer geoogst in kleine (15 kg) bakken en streng geselecteerd. Na een koele schilweking is de most vergist in roestvrijstalen tanks. Na de alcoholische gisting zijn de schillen nog bij de wijn gebleven. Na de malolactische gisting heeft de wijn 12 maanden gerijpt in kleine vaten van Frans (60%), Russisch (30%) en Amerikaans (10%) eikenhout, die elke 4 jaar vernieuwd worden. De wijn is niet geklaard noch gestabiliseerd. Voor de botteling heeft een zeer lichte filtering plaatsgevonden. Hierdoor zal de wijn bezinksel vormen. 14,5% alc.

Proefnotitie 
Krachtige, geconcentreerde, rode wijn. Diep kersenrood. Intense geur. Fruitig (rood en zwart fruit), kruidig (peper, kaneel), chocolade, vanille, brood, drop, wat balsemachtig en mineralen. In de mond breed, stevig, fluweelachtig. Evenwichtig met niet teveel zuren en zoete tannines. Fijne afdronk. 

Wijn en spijs 
Bij voorkeur niet te warm serveren (16-18° C) en 30 minuten voor gebruik decanteren of beluchten. Hij past goed bij rood vlees en klein wild. Drinkadvies: nu tot 2022. 

Vermeldingen vorige oogstjaren 
Peñín 2015  (oogstjaar 2010): 92 p.; "Color cereza brillante, borde granate. Aroma hierbas de monte, elegante, mineral. Boca estructurado, lleno, complejo, equilibrado".  
WineAdvocate / RobertParker.com 1/2015: 91 p. "It has a ripe, aromatic, showy nose, with the oak perfectly folded into the fruit, and a medium-bodied palate with very fine tannins and good acidity and freshness, drinkable without being light. Very pleasant, a clear step up from previous vintages." 
De Grote Hamersma/DGH 2016: 9- "Diepgaande, aardse, grote Bierzo. Echte viñedos viejos? Is zeventig jaar oud genoeg? Maar zo te proeven nog lang niet aan zijn pensioen toe. Wie dit kan leveren, mag boven de honderd worden. Rode wijn drinken helpt daarbij. Fraaie, compacte rode met meer diepgang dan het sappige fluweel dat Bierzo gewoonlijk biedt. Ingekapselde herfstzon, paddenstoelen langs het pad, de laatste rijpe bramen, de aanblik van een echte open haard (en dus niet zo eentje die je met een afstandbediening tot vlammen zet)".
Peñín Gids: (oogstjaar 2010) 92/100 p. **** "Diep kersenrood, granaatrode rand. In de geur berg kruiden, elegant, mineralen. In de mond evenwichtig, vol, complex, goede structuur."

Artikelnummer 
09.11.11; zie verder bestellingen. Zeer beperkte voorraad.