01.13. Viña Vadina rood 2019

Wijnsoort

Fruitige, rode wijn van tempranillo (60%) met garnacha tinta (30%) en syrah uit een excellent oogstjaar.

Wijngaarden 
De druiven komen uit de eigen wijngaarden aan de voet van de Sierra de Algairén op 550 tot 650 meter hoogte. De "cierzo"-wind uit het noorden zorgt hier voor een lage luchtvochtigheid en minder hitte dan in de Ebro Vallei. In de wijngaarden wordt milieuvriendelijk gewerkt bij de bestrijding van insecten en schimmels. 
De tempranillo is de bekendste Spaanse, blauwe druivensoort. Hij komt in diverse Spaanse wijngebieden voor. De druif heeft een dikke schil en een relatief laag zuur- en zoetgehalte. De wijnen ervan kunnen goed rijpen, maar ook goed jong worden gedronken omdat ze vrij zacht, soepel en fruitig zijn. 
De blauwe druivensoort garnacha tinta is ook van Spaanse (Aragonese) oorsprong. Het is de belangrijkste in Cariñena en wereldwijd de meest gecultiveerde soort voor de productie van rode wijn. Hij is goed bestand tegen hitte en kou. Hij vult de tempranillo goed aan. 
Over de herkomst van de syrah bestaat onenigheid. Is hij tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten mee naar Frankrijk gebracht of komt hij voort uit de twee Franse druivensoorten dureza en mondeuse blanche? Hij heeft een warm en droog klimaat nodig. Het is een sterke druif met een dikke schil die voor veel kleur en tannine zorgt. 

Verwerking 
De geselecteerde druiven zijn voor de gisting ontsteeld. De druivensoorten zijn gescheiden met de schillen gekoeld vergist in temperatuurgecontroleerde, roestvrijstalen tanks. 14,5% alc. 

Proefnotitie 
Diep kersenrood. Fruitig (kersen, pruimen), kruiden (w.o. peper), wat lakritz. Vol, rond, soepel en zacht. Smaakvol. Lange afdronk. 

Wijn en spijs 
De wijn kan het beste op 16 – 18° C worden geserveerd. 
Hij past goed bij pastagerechten, rood vlees, stoofgerechten, ham en worst.

Vermeldingen 
De lekkerste omfietswijnen 2020 (oogstjaar 2018): Reserva, crianza, roble: lang nam een Spanjaard wijn pas serieus als er flink wat hout omheen getimmerd was. Wijn die domweg tinto heet, dat was iets voor het plebs. Kroegwijn die zomaar naar druiven en eenvoudig plezier smaakte. Deze, op het nippertje gered van eenzame opsluiting tussen eikenhouten duigen, bestaat voor zestig procent uit tempranillo, dertig procent garnacha en verder wat syrah. Een blije, gulle wijn vol rijp fruit van de tempranillo, met chocola van de garnacha en dankzij de syrah wat peper, een combinatie die ook in zwang is bij designbonbons. Pretentieloos, maar een gulle bekvol, met goed getrainde tannines, pit en beet en in de afdronk als toegift een vleug stierenleer die ’m behoedt voor al te veel zachtmoedigheid. Kan per direct soldaat gemaakt, maar ook nog even bewaard, dus sla genoeg in om voldoende te hebben tot de volgende oogst komt."- Nicolaas Klei; Podium Uitgeverij.  
Omfietswijngids 2019 (oogstjaar 2017):"Een blije, gulle wijn vol rijp fruit, wat chocola en een vermoeden van pepernoten. Pretentieloos, maar een goedertieren gullebekvol, met goed getrainde tannines, pit en beet en in de afdronk als toegift een vleug stierenleer... - Nicolaas Klei.  
Perswijn 2016/5 (oogstjaar 2015). Notities Aragón: **** "verleidelijk, pruimen en kersen, sappig en fruitig, lekker stevig, chocolade, zacht en zwoel." 
De Grote Hamersma/DGH 2016: 8+ "Uit een gebied dat hard aan het werk is om te laten zien dat het zijn bulkwijnreputatie aan het ontgroeien is. Wijnmaker Manuel Moneva en zijn zonen voorop. Maakten een blend van tempranillo en garnacha die boven de middelmaat en ruim boven de bulk uitsteekt. Gloedvol rood, niet te opgepoetst, lekker wat houvast, rijp en zoet maar zonder zoetsappig te worden. (Zie ook hun pure Garnacha.)" - Harold Hamersma.  
Perswijn 2016/5 (oogstjaar 2014) Notities Aragón: **** "breed, zoete pruimen en kersen, zacht en verleidelijk, romig, peperig, zachte finale." 
De Grote Hamersma/DGH 2014: 8+; "Ook dit jaar weer een lekkere, ongeschuurde, peperige blend. Uit een gebied dat hard aan het werk is om te laten zien dat het zijn bulkwijnreputatie aan het ontgroeien is".  
Peñín Gids 2014 (oogstjaar 2012) 84/100: "Kersenrood met paarse rand. Aroma's van rijp fruit, groene kruiden, krachtig. Smakelijk, vol, balsemachtig."  
Wijnalmanak 2012 (oogstjaar 2010): de beste wijnen tot 10 euro: "De druiven worden met de hand geplukt. Dit voorkomt schade aan de druif en oxidatie. Betere wijn, die zuiverder ruikt is het resultaat. Wij vinden hem eensgezind geweldig! Diep en barstensvol met fruit als kersen en bramen. Hij heeft iets van de rijpe beaujolaiswijnen weg. Heerlijk zacht en met mooie tannines". Cuno van 't Hoff e.a.
De Grote Hamersma 2012 (oogstjaar 2009) "Onstuimig, wat ruig rood. Bramen, pruimen ook. Medium tannines."
Elsevier nr. 45/2013: De Beste Winterwijnen; de 60 lekkerste wijnen gekozen door Nicolaas Klei. Machtig rood onder 10 euro. "Tempranillo geënt uit de wijngaarden van het vermaarde rioja-huis Marqués de Murrieta. Met 30 procent garnacha geeft dat wijn geurend naar fruit, specerijen en dure chocolade." 
Wijnalmanak 2012: */ster-wijn; "Wij vinden hem eensgezind geweldig! Diep en barstensvol met fruit als kersen en bramen. Heerlijk zacht met mooie tannines." 
De Grote Hamersma/DGH 2012: 8+ "Onstuimig, wat ruig rood. Bramen, pruimen ook. " 
Elsevier: De beste wijnen 2011 (oogstjaar 2009): Stevig rood onder 10 euro. "wijn vol fruit, specerijen en de geur van een wijngaard onder de zomerzon, vlak voor de oogst."
Elsevier Thema: November 2006. De wijnkaart van Klei: "Spanje. Niet alleen in de supermarkt, ook bij een specialist als Adrienne van Gils is voor zeer weinig geld het nieuwe Spanje te koop, in rood rosé en wat wit."   
Elsevier Magazine 27-8-2005: Een bezuinigingsrondje. Zes flessen van ongekende kwaliteit. Oogstjaar 2004. Jong rood. "Bij ouderwetse kamertemperatuur van zo'n zestien, zeventien graden is deze wijn heerlijk. Weinig châteauneuf haalt het erbij. Desalniettemin, twee graden kouder en al dat rode fruit explodeert tot een ongekend feest." Zie ook rosé en wit van dit wijnhuis. 
LD: 2002. Oogstjaar 2001) Eetlust. Spaanse zon op kletsnatte Huls. "De Vina Vadina, een niet te zware rode. Alsof de wijnmaker de Spaanse zon gebotteld heeft!". Mariette Stuijts

Artikelnummer 
01.13.19; zie verder onder "bestellen". Beperkte voorraad.