37.03. Herrigoia rood 2019

Wijnsoort

Ecologische, rode wijn die al door Félix, de vader van Itxaso, werd gemaakt vlgs de traditionele, natuurlijke "maceración carbónica" methode.

Wijngaarden 
De wijn is gemaakt van 85% tempranillo en 15% viura en malvasía riojana (rojal). Het is in de Rioja gebruikelijk de rode "maceración carbónica" wijnen te maken van blauwe tempranillo en een kleine hoeveelheid witte (meestal viura) druiven. De  druiven komen uit 10 verspreid liggende micro-percelen van het familiebedrijf rondom Lanciego op 560 tot 600 meter hoogte. Bijna alle wijnstokken zijn meer dan 40 jaar oud. De  wijngaarden worden traditioneel, duurzaam en organisch bewerkt met zo min mogelijk interventie en zonder gebruik te maken van enig chemisch product of behandeling.
De tempranillo is de bekenste Spaanse, blauwe druivensoort en de belangrijkste in de Rioja. Hij komt ook elders voor. Wijnen van de tempranillo kunnen goed rijpen, maar ook goed jong gedronken worden omdat ze vrij zacht, soepel en fruitig zijn.
De witte viura komt oorspronkelijk uit Aragón, waar hij macabeo genoemd wordt. Hij komt in bijna heel Spanje en zuidoost Frankrijk voor. Hij kan goed tegen hitte en droogte. 
De malvasía riojana (rojal) is een zeer oude druivensoort, waarschijnlijk van Griekse oorsprong en vermoedelijk door de Almogavares in de 13/14e eeuw mee naar het Iberisch Schiereiland gebracht. Hij geeft aromatische, rijke wijnen met een opmerkelijke notengeur.

Verwerking 
De witte en blauwe druiven zijn (samen) verwerkt volgens de traditionele, natuurlijke maceración carbónica-methode die van oudsher in de Rioja (Alavesa) gebruikt wordt. Tot 1800 was het zelfs de enige techniek die in de Rioja gebruikt werd. Deze traditionele methode is anders dan de moderne "maceration carbonique" methode die bij Primeurwijnen in de Beaujolais toegepast wordt. Bij de traditionele methode gisten de hele druiven 7 tot 8 dagen met hun eigen gisten in twee grote, open betonnen kuipen - lagos - met elk een inhoud van 20.000 liter zonder temperatuurcontrole en zonder extra toegevoegd koolzuurgas. Nadat de druiven zijn geperst, gaat de wijn terug in de ondergrondse kuipen waarin ook de tweede (malolactische/melkzuur) gisting plaatsvindt en waarin de wijn liefst een aantal maanden rijpt. De wijn is niet geklaard noch gefilterd. De wijn is ecologisch gecertificeerd. 14% alc.

Proefnotitie  
Kersenrood met in zijn jeugd paarse nuances. Fris, fruitig, sappig en vriendelijk, maar serieus. Smaakvol met zachte, ronde tannines en frisse zuren.  

Beoordelingen 
De lekkerste Omfietswijnen 2020: (oogstjaar 2018) "Een rioja, maar dan een rioja zoals niemand in de jaren zeventig ‘m zou herkennen. Niks geen geuren van dobberend wrakhout en dunne aardbeienjam. De stokken zijn meer dan veertig jaar oud, en de gewoonte om wat van de witte viuradruif toe te voegen aan de rode tempranillo is veel ouder. Ondanks al die ouderwetse praktijken een wijn vol jeugdig elan. Vrolijk rood fruit, met daaronder fijne kruidige geuren en het vermoeden van onverwachte diepzinnigheid onder het joyeuze fruit en de goedgemutste tannine. De bouw van een cru uit de Beaujolais van een gerespecteerd wijnmaker, met Spaanse accenten.
WineAdvocate (oogstjaar 2016): 88 p. (Robert Parker).

Wijn en spijs 
De wijn kan het beste op 14-16° C geserveerd worden en op warme zomerdagen koeler (12-14° C), zoals in Spanje. Het is een heerlijke aperitiefwijn (bij tapas) die ook goed past bij gevogelte, rood vlees van de gril, gecompliceerde salade, stoofgerechten en worst. Het is een aanrader voor mensen die zeggen dat ze niet van rode wijn houden. Doordat de wijn niet geklaard noch gefilterd is kan hij wat natuurlijk bezinksel bevatten. 

Artikelnummer 
37.03.19; Prijs € 8,00/fles* zie verder onder "bestellingen"