35.06. RepOs rood 2018

Wijnsoort

Jonge, rode, ecologische/vegan wijn van 80% bobal en 20% tempranillo uit hooggelegen wijngaarden. 

Wijngaarden 
De wijn is gemaakt van 90% bobal uit oude wijngaarden wijngaarden en 10% tempranillo uit jongere wijngaarden. De wijngaarden liggen op 900 tot ruim 1.000 meter hoogte bij Sinarcas, Alto Turia, in het noorden van Valencia. Marsilea bezit 41 hectare wijngaarden beplant met bobal en 10,5 hectare beplant met tempranillo. De oude bobal-wijnstokken zijn traditioneel in lage struikvorm aangeplant en moeten met de hand geoogst worden. De tempranillo wijnstokken zijn geleid langs draden en kunnen machinaal worden geoogst. Tijdens het rijpen van de druiven worden hete dagen afgewisseld met koude nachten. Hierdoor rijpen de druiven langzaam, wordt de vorming van kleurstof en aroma's bevorderd en blijft het alcohol percentage laag.
De bobal is een oude, blauwe, Spaanse druivensoort die zijn oorsprong vindt in de 15e eeuw in Valencia. De naam komt van het Latijnse bovale, de vorm van de kop van een stier. Het is een van de meest aangeplante druivensoorten in Spanje, maar komt vrijwel alleen voor in de Levante. Hij heeft een harde schil en is goed bestand tegen vorst, hitte en ziektes. Hij bevat behoorlijk veel zuren, kleur en tannines en veel resveratrol (polyfenol). Bij deze druivensoort is de gebruikte kloon (leeftijd) essentieel. Ten tijde van de bulkwijnen zijn er klonen ontwikkeld die zorgen voor veel gewicht (grote druiven), hetgeen de kwaliteit van de wijn niet ten goede komt. 
De tempranillo is de bekendste Spaanse, blauwe druivensoort. Hij komt in diverse Spaanse wijngebieden voor. De druif heeft een dikke schil en een relatief laag zuur- en zoetgehalte. De wijnen ervan kunnen goed rijpen, maar ook goed jong worden gedronken omdat ze vrij zacht, soepel en fruitig zijn. 

Verwerking   
De druiven zijn in oktober 's morgens vroeg als het nog koel is geoogst. Na een koude schilwerking van 2 à 3 dagen op 10° C, loopt de temperatuur op tot 28-30° C. Tijdens de gisting met de eigen gisten in roestvrijstalen tanks worden 4 à 5 bâtonages toegepast. De malolactische gisting duurt 20 tot 30 dagen. De wijn is met bentoniet geklaard. 12,5% alc.

Ecologisch en vegan 
De wijn is ecologisch gecertificeerd door het Comité Agricultura Ecológica Comunitat Valenciana en geschikt voor veganisten.

Proefnotities 
Kersenrood met paarse nuances. Fruitig, bloemig met mineralen. Evenwichtig. Fris, smaakvol met een bittertje en een fijne afdronk.

Beoordelingen 
De lekkerste Omfietswijnen 2020: "Hun 'Premier’ is gemaakt van louter bobal, deze van bobal met 20 procent tempranillo. Een geslaagde combinatie. Net zoals de gecombineerde genen van ouders, grootouders en verder voorgeslacht onverwachte resultaten kunnen geven, van bijlmoordenaar met ringbaard tot wiskundig genie, zo levert ook het samengaan van verschillende druiven verrrassende resultaten. De mensen die al eeuwen lelijke dingen mompelen over bobal, en tempranillo slechts kennen in combinatie met reservahout zullen nauwelijks geloven dat die twee druiven samen zoiets verrukkelijks kunnen voortbrengen. Geuren van rood fruit en tabak, helder van smaak, met een afdronk vol zwier en finesse. Fijne zuren en ijle smaken zoals je die ook in de betere bourgognes vindt. Koel schenken en drinken is een goed idee. Niemand vertellen dat dit weergaloze koopje bestaat ook." - Nicolaas Klei, Podium Uitgeverij. 

Wijn en spijs  
Bij voorkeur drinken op 16° C. De wijn past goed bij (Valenciaanse) paella of andere rijstgerechten met bijv. paddestoelen en wit vlees, maar is ook een goede aperitiefwijn. Genietbaar: 2020 - 2023.

Artikelnummer 
35.06.18; zie verder bij "bestellingen".