35.06. RepOs rood 2018

Wijnsoort

Jonge, rode, ecologische wijn van 80% bobal en 20% tempranillo uit eigen, hooggelegen wijngaarden. 

Wijngaarden 
De wijn is gemaakt van 80% bobal uit oude wijngaarden wijngaarden en 20% tempranillo uit jongere wijngaarden. De wijngaarden liggen op 900 tot ruim 1.000 meter hoogte bij Sinarcas, Alto Turia, in het noorden van Valencia. Sebastián Mansebo bezit 41 hectare wijngaarden beplant met bobal en 10,5 hectare beplant met tempranillo. De oude bobal-wijnstokken zijn traditioneel in lage struikvorm door zijn voorouders aangeplant; de druiven moeten met de hand geoogst worden. De door Sebastiaan aangeplante tempranillo-wijnstokken zijn langs draden geleid en kunnen machinaal geoogst worden. .
Tijdens het rijpen van de druiven worden hete dagen afgewisseld met koude nachten. Hierdoor rijpen de druiven langzaam, wordt de vorming van kleurstof en aroma's bevorderd en blijft het alcohol percentage - zeker voor Spaanse begrippen - laag.
De bobal is een oude, blauwe, Spaanse druivensoort die zijn oorsprong vindt in de 15e eeuw in Valencia. De naam komt van het Latijnse bovale, de vorm van de kop van een stier. Het is een van de meest aangeplante druivensoorten in Spanje maar komt vrijwel alleen voor in de Levante. Hij heeft een harde schil en is goed bestand tegen vorst, hitte en ziektes. Hij bevat behoorlijk veel zuren, kleur en tannines en veel resveratrol (polyfenol). Bij deze druivensoort is de gebruikte kloon en de leeftijd essentieel. Ten tijde van de bulkwijnen zijn er klonen ontwikkeld die zorgen voor veel gewicht (grote druiven), hetgeen de kwaliteit van de wijn niet ten goede komt. 
De tempranillo is de bekendste Spaanse, blauwe druivensoort. Hij komt in veel Spaanse wijngebieden voor. De druif heeft een dikke schil en een relatief laag zuur- en zoetgehalte. De wijnen ervan kunnen goed rijpen, maar ook goed jong worden gedronken omdat ze vrij zacht, soepel en fruitig zijn. 

Verwerking   
De druiven zijn in oktober 's morgens vroeg (als het nog koel is) geoogst. Na een koude schilwerking van 2 à 3 dagen op 10° C, loopt de temperatuur op tot 28-30° C. Tijdens de gisting met de eigen gisten in roestvrijstalen tanks worden 4 à 5 bâtonages toegepast. De tweede/malolactische gisting met de eigen bacteriën duurt 20 tot 30 dagen. De wijn is met bentoniet geklaard. 12,5% alc.

Ecologisch 
De wijn is ecologisch gecertificeerd door het Comité Agricultura Ecológica Comunitat Valenciana en geschikt voor veganisten.

Proefnotities 
Kersenrood. Rood fruit, bloemig, tabak en mineralen. Evenwichtig. Verfijnd. Fris, smaakvol met een heerlijke afdronk.

Beoordelingen  
De Grote Hamersma 7-2-2021: 9/sterwijn; "Moderne Spanjaard waardoor wij mijmerden over vroeger. Over ... oude reserva's, eerbiedwaardig van ouderdom maar allemaal nogal saai meurend naar wrakhout en vanille. En hoe blij verrast we waren toen iemand ons wat schuchter een experiment liet proeven. Een wijn zonder hout, fit en fruitig... Fijn rood fruit, opwindende geuren van Javaanse jongens."
De Grote Hamersma 25-1-2021: 9/sterwijn; "Van onbegrijpelijk onbekende wonderdruif bobal met tempranillo, verder geen aanstellerij. ... Hij hoort niet tot de druivenaristocratie. Vreemd want in goede handen levert hij wijn met veel verfijning. Landelijk maar helder en opgewekt. Rank en slank, kloek en blij van zin..."
ZiN 2021 no. 4: Wijnen die je bijblijven: "Fitte valencia... Wijn zonder hout, fit en fruitig? We namen nog een slok en voelden ons weer zo jong als toen. Dankzij deze rode, van wonderdruif bobal met 20% tempranillo en verder geen aanstellerij." Nicolaas Klei. 
Elsevier 2020 no. 48 (28-11-2020).
De 60 beste wijnen van 2020: Huiswijn die waarlijk thuiswijn is en die het coronaleed niet verdrijft, maar wel verzacht. Categorie licht rood onder 10 euro op no. 1. "Van onbegrijpelijk onbekende wonderdruif bobal met 20 procent tempranillo en verder geen aanstellerij. Fijn rood fruit, opwindende geuren van Javaanse Jongens. Zet 'm in een rijtje onbetaalbare pinot noir en iedereen zal zeggen: eindelijk die veelgeprezen verfijning!     
Bouillon Magazine 2020 Winter: Achterbuurtdruiven. Rood. Spanje. Bobal: Bodegas Marsilea, RepOs 2018, Valencia. "Zet hem in een rijtje onbetaalbare pinot noir en iedereen zal zeggen: eindelijk die veelgeprezen verfijning!" Nicolaas Klei
Omfietswijnen 2020: "Hun Premier is gemaakt van louter bobal, deze van bobal met 20 procent tempranillo. Een geslaagde combinatie. Net zoals de gecombineerde genen van ouders, grootouders en verder voorgeslacht onverwachte resultaten kunnen geven, van bijlmoordenaar met ringbaard tot wiskundig genie, zo levert ook het samengaan van verschillende druiven verrrassende resultaten. De mensen die al eeuwen lelijke dingen mompelen over bobal en tempranillo slechts kennen in combinatie met reservahout zullen nauwelijks geloven dat die twee druiven samen zoiets verrukkelijks kunnen voortbrengen. Geuren van rood fruit en tabak, helder van smaak, met een afdronk vol zwier en finesse. Fijne zuren en ijle smaken zoals je die ook in de betere bourgognes vindt. Koel schenken en drinken is een goed idee. Niemand vertellen dat dit weergaloze koopje bestaat ook." - Nicolaas Klei, Podium Uitgeverij. 

Wijn en spijs  
Bij voorkeur drinken op 16° C, bij warm koeler.

De wijn past goed bij (Valenciaanse) paella en andere rijstgerechten,  paddestoelen, wit vlees en vegetarische gerechten, maar is ook een goede aperitiefwijn.
Genietbaar: 2020 - 2023.

RepOs  
De Repos is door Sebastiaan 'gemaakt' als begeleider van de (traditionele Valenciaanse) paella die bij voorkeur op houtvuur bereid wordt en die Valencianen vaak op zondag met de hele familie eten. Het maken van een goede paella vergt precisie en tijd. Als de paella klaar is moet hij nog 10 minuten rusten. Repós betekent rust. In die 10 minuten kun je rustig een fles RepOs openen en toasten.  

Artikelnummer 
35.06.18; zie verder bij "bestellingen".
 oogstjaar 2018 uitverkocht. In september gaan we het volgende oogstjaar proeven in Spanje.   
EAN: 8437007880663