35.06. RepOs rood 2018

Wijnsoort

Jonge, rode, ecologische wijn van 80% bobal en 20% tempranillo uit eigen, hooggelegen wijngaarden. 

Wijngaarden 
De wijn is gemaakt van 80% bobal uit oude wijngaarden wijngaarden en 20% tempranillo uit jongere wijngaarden. De wijngaarden liggen op 900 tot ruim 1.000 meter hoogte bij Sinarcas, Alto Turia, in het noorden van Valencia. Sebastián Mansebo bezit 41 hectare wijngaarden beplant met bobal en 10,5 hectare beplant met tempranillo. De oude bobal-wijnstokken zijn traditioneel in lage struikvorm aangeplant; de druiven moeten met de hand geoogst worden. De tempranillo-wijnstokken zijn geleid langs draden en kunnen machinaal geoogst worden. Tijdens het rijpen van de druiven worden hete dagen afgewisseld met koude nachten. Hierdoor rijpen de druiven langzaam, wordt de vorming van kleurstof en aroma's bevorderd en blijft het alcohol percentage - zeker voor Spaanse begrippen - laag.
De bobal is een oude, blauwe, Spaanse druivensoort die zijn oorsprong vindt in de 15e eeuw in Valencia. De naam komt van het Latijnse bovale, de vorm van de kop van een stier. Het is een van de meest aangeplante druivensoorten in Spanje en komt vrijwel alleen voor in de Levante. Hij heeft een harde schil en is goed bestand tegen vorst, hitte en ziektes. Hij bevat behoorlijk veel zuren, kleur en tannines en veel resveratrol (polyfenol). Bij deze druivensoort is de gebruikte kloon (leeftijd) essentieel. Ten tijde van de bulkwijnen zijn er klonen ontwikkeld die zorgen voor veel gewicht (grote druiven), hetgeen de kwaliteit van de wijn niet ten goede komt. 
De tempranillo is de bekendste Spaanse, blauwe druivensoort. Hij komt in veel Spaanse wijngebieden voor. De druif heeft een dikke schil en een relatief laag zuur- en zoetgehalte. De wijnen ervan kunnen goed rijpen, maar ook goed jong worden gedronken omdat ze vrij zacht, soepel en fruitig zijn. 

Verwerking   
De druiven zijn in oktober 's morgens vroeg (als het nog koel is) geoogst. Na een koude schilwerking van 2 à 3 dagen op 10° C, loopt de temperatuur op tot 28-30° C. Tijdens de gisting met de eigen gisten in roestvrijstalen tanks worden 4 à 5 bâtonages toegepast. De tweede/malolactische gisting met de eigen bacteriën duurt 20 tot 30 dagen. De wijn is met bentoniet geklaard. 12,5% alc.

Ecologisch 
De wijn is ecologisch gecertificeerd door het Comité Agricultura Ecológica Comunitat Valenciana en geschikt voor veganisten.

Proefnotities 
Kersenrood. Rood fruit, bloemig, tabak en mineralen. Evenwichtig. Verfijnd. Fris, smaakvol met een heerlijke afdronk.

Beoordelingen 
Elsevier 2020 no. 48 (28-11-2020).
De 60 beste wijnen van 2020: Huiswijn die waarlijk thuiswijn is en die het coronaleed niet verdrijft, maar wel verzacht. Categorie licht rood onder 10 euro op no. 1. "Van onbegrijpelijk onbekende wonderdruif bobal met 20 procent tempranillo en verder geen aanstellerij. Fijn rood fruit, opwindende geuren van Javaanse Jongens. Zet 'm in een rijtje onbetaalbare pinot noir en iedereen zal zeggen: eindelijk die veelgeprezen verfijning! 
De door Elsevier afgebeelde (bordeaux)fles is vervangen door een bourgognefles, maar de wijn is zoals Nicolaas Klei hem geproefd heeft: 2018; dezelfde botteling.    
Omfietswijnen 2020: "Hun Premier is gemaakt van louter bobal, deze van bobal met 20 procent tempranillo. Een geslaagde combinatie. Net zoals de gecombineerde genen van ouders, grootouders en verder voorgeslacht onverwachte resultaten kunnen geven, van bijlmoordenaar met ringbaard tot wiskundig genie, zo levert ook het samengaan van verschillende druiven verrrassende resultaten. De mensen die al eeuwen lelijke dingen mompelen over bobal en tempranillo slechts kennen in combinatie met reservahout zullen nauwelijks geloven dat die twee druiven samen zoiets verrukkelijks kunnen voortbrengen. Geuren van rood fruit en tabak, helder van smaak, met een afdronk vol zwier en finesse. Fijne zuren en ijle smaken zoals je die ook in de betere bourgognes vindt. Koel schenken en drinken is een goed idee. Niemand vertellen dat dit weergaloze koopje bestaat ook." - Nicolaas Klei, Podium Uitgeverij. 

Wijn en spijs  
Bij voorkeur drinken op 16° C. De wijn past goed bij (Valenciaanse) paella en andere rijstgerechten,  paddestoelen, wit vlees en vegetarische gerechten, maar is ook een goede aperitiefwijn.

Genietbaar: 2020 - 2023.

RepOs  
De Repos is door Sebastiaan 'gemaakt' als begeleider van de (traditionele Valenciaanse) paella die bij voorkeur op houtvuur bereid wordt en die Valencianen vaak op zondag met de hele familie eten. Het maken van een goede paella vergt precisie en tijd. Als de paella klaar is moet hij nog 10 minuten rusten. Repós betekent rust. In die 10 minuten kun je rustig een fles RepOs openen en toasten.  

Artikelnummer 
35.06.18; zie verder bij "bestellingen". 
.    
EAN: 8437007880663