35.04. Marsilea M Premier rood 2017

Wijnsoort

Rode, ecologische/vegan wijn van bobal uit oude hooggelegen wijngaarden

Wijngaarden 
De wijn is gemaakt van 100% bobal uit wijngaarden op 900 tot ruim 1.000 meter hoogte bij Sinarcas, Alto Turia, in het noorden van Valencia. Marsilea bezit 41 hectare wijngaarden beplant met bobal. De oude wijnstokken zijn traditioneel in lage struikvorm aangeplant en moeten met de hand geoogst worden. Tijdens het rijpen van de druiven worden hete dagen afgewisseld met koude nachten. Hierdoor rijpen de druiven langzaam, wordt de vorming van kleurstof en aroma's bevorderd en blijft het alcoholpercentage laag.
De bobal is een oude, blauwe, Spaanse druivensoort die zijn oorsprong vindt in de 15e eeuw in Valencia. De naam komt van het Latijnse bovale, de vorm van de kop van een stier. Het is een van de meest aangeplante druivensoorten in Spanje, maar komt vrijwel alleen voor in de Levante. Hij heeft een harde schil en is goed bestand tegen vorst, hitte en ziektes. Hij bevat behoorlijk veel zuren, kleur en tannines en veel resveratrol (polyfenol). Bij deze druivensoort is de gebruikte kloon (leeftijd) essentieel. Ten tijde van de bulkwijnen zijn er klonen ontwikkeld die zorgen voor veel gewicht (grote druiven), hetgeen de kwaliteit van de wijn niet ten goede komt.

Verwerking 
De druiven zijn in september en oktober 's morgens vroeg met de hand geoogst en met de eigen gisten vergist in roestvrijstalen tanks. Na de gisting heeft de wijn nog 3 maanden gerijpt op de "lie" (het natuurlijke bezinksel) van de wijn. De wijn is met bentoniet geklaard. 12,5% alc.

Ecologisch en vegan 
De wijn is ecologisch gecertificeerd door het Comité Agricultura Ecológica Comunitat Valenciana en geschikt voor veganisten.

Proefnotities 
Typische bobal-wijnen met een diepe kersenrode kleur. Rood fruit (framboos, bosaardbei), mineralen. Sappig. Smaakvol met een bittertje en een lange afdronk.

Beoordelingen 
Elsevier 2020 nr. 25 (oogstjaar 2017): "Over het hoofd gezien druif. Afkomstig van een Zuid-Spaanse wijngaard, met zeer oude stokken van de dankzij onze machinaties door het kortzichtige grootkapitaal over het hoofd gezien druif bobal. Elegant rood met landelijke, kruidige geuren en vleugjes dure tabak tussen het rijpe rode fruit." Nicolaas Klei. 
Elsevier 2019 week 44: "De 60 beste wijnen 2019 (ook voor Kerst) volgens Nicolaas Klei: "Stevig rood onder de 10 euro: De Zuid-Spaanse druif bobal wordt al eeuwen verguisd, terwijl je er toch zulke heerlijke wijn van kan maken, met landelijke, kruidige geuren en vleugjes dure tabak tussen het rijpe, rode fruit. Zacht, zwoel en verleidelijk."
De lekkerste Omfietswijnen 2020: "Druif bobal komt al eeuwen voor in Utiel-Requena, Valencia en nog wat buurgebieden in Oost-Spanje, en al die eeuwen heeft niemand ooit iets vriendelijks over ’m gezegd. ...  als bobal in een goede wijngaard staat en je doet een beetje je best, door ’m goed te snoeien, dan is-ie nog rustiek, maar wel gezéllig rustiek, met landelijke, kruidige geuren en vleugjes dure tabak tussen het rijpe rode fruit. Zacht, zwoel en verleidelijk. En zolang we het niet doorvertellen ook nog onbekend en daardoor spotgoedkoop." - Nicolaas Klei, Podium Uitgeverij.

Wijn en spijs  
Bij voorkeur onder de kamertemperatuur serveren. Hij past goed bij gegrild en rood vlees en groenteschotels. De wijn is nog jong en kan nog jaren genoten worden.

Artikelnummer 
35.04.17; € 8,40/fles; sinds oktober 2020 uitverkocht; 2016 is nog beperkt leverbaar