09.03. Peique Mencía rood 2016

Wijnhuis

Wijnsoort

Fruitige en kruidige rode wijn van 100% mencía uit gem. 50 jaar oude wijngaarden. 13,5% alc.

Wijngaarden 
Deze wijn is gemaakt van 100% mencía van 45 tot 55 jaar oude wijnstokken die op 450 tot 580 meter hoogte zijn aangeplant in een deel van El Bierzo met een micro-klimaat dat zachter en vochtiger is dan het heersende landklimaat op een bodem van klei met veel zand en stenen.  
De blauwe druivensoort mencía wordt alleen in Bierzo en Galicië verbouwd. Hij houdt zich hier al sinds de tijd van de Romeinen op. Het is geen regionale variant van de Franse cabernet franc. Uit onderzoek zou blijken dat de mencía identiek is aan de jaen uit Dâo. Anderen zeggen dat de druif zou zijn meegebracht door pelgrims op weg naar Santiago de Compostela.

Verwerking 
De druiven zijn met de hand geoogst in kleine bakken bij droog weer en direct naar de verwerkingsruimte vervoerd. Na de selectie en koele schilweking is de wijn vergist in roestvrijstalen tanks. De schillen zijn nog een paar dagen bij de wijn gebleven. Na de malolactische gisting heeft de wijn 4 maanden gerijpt op de «lie» (natuurlijk bezinksel). Na de klaring en koele stabilisatie heeft de wijn gerijpt op fles.  
De wijn zal zich van 2016 t/m 2020 nog verder ontwikkelen op fles.

Proefnotitie 
Kersenrood. Intense geur. Rijp, rood fruit, bloemen en mineralen. Vol, breed, smaakvol. Fris en fluweelachtig. 

Wijn en spijs 
Bij voorkeur niet te warm serveren (16-18° C). De wijn past goed bij gegrild of gebraden rood vlees, wild, tapas, belegen kaas, ham.

Vermeldingen 
Guía de Vinos Gourmets 2017 (oogstjaar 2015): Beste (jonge) rode wijn. "Fris en fluweelachtig. Kersenrood met paarse nuances. In de neus vallen de aroma's van rood, rijp fruit, blauwe bloemen en de mineralen op. In de mond sappig, smaakvol, breed en lekker. 
De Grote Hamersma/DGH 2016 (oogstjaar 2014): 8,5 "Peique, Basistinto van lokale held, en inmiddels nationale trots, de mencía-druif. Wat zachter en opgepoetster dan de voorgaande jaren. Het eenkennige, soms wat streng overkomende eraf. Zoete kersen, rijpe pruimen, ronde tannines en gul in alles. 
De Grote Hamersma 2014/DGH (oogstjaar 2012): 9/10 p.: "Ha, wat is-ie weer lekker. Zuiver, zacht, zwevend. Voorzichtige kersen, delicate pruimen, en dit jaar met een geweldige frisheid." 
Perswijn 7/2013 (oogstjaar 2012): 14 pnt; "beaujolaisachtig, heerlijk fruit en sap, zoete kersen en bosbessen, verleidelijk." 
Perswijn (oogstjaar 2010): Echte wijn/3 "Een prachtige rode wijn, om stil van te worden, geweldig fruit, puur, heerlijk zacht, met frisse zuren. Prachtig." 
Elsevier juni 2011 (oogstjaar 2010): "De lekkerste koele rode wijn..." - Nicolaas Klei. 
The Wine Advocate juni 2011 (oogstjaar 2010): 89 p. "Aromas of earthy minerality, black cherry, black raspberry, and boysenberry compose the nose of this racy bargain-prices effort. Savory, ripe and nicely proportioned, it will deliver enjoyment for another 4 years." - Jay Miller.. 
Hubrecht Duijker. Actueel maandbericht 9-2011. "uit Spanje is een nieuwe jaargang gearriveerd van de Peique Mencía Tinto. Deze vormt een waardige, smakelijke opvolger van de alom geprezen 2009. Krachtig, mondvullend, fruitig en kruidig. Complete rode wijn.".
De Grote Hamersma/DGH 2012 (oogstjaar 2010): 9; "Wederom supergoed dit jaar. Puur, zuiver en zacht als met een ladyshave geschoren fluweel. Voorzichtige kersen, delicate pruimen, romig als pas geslagen room." 
Wijnalmanak 2012 (oogstjaar 2010): de beste wijnen 5 tot 10 euro: ster-wijn. "Karaktervolle wijn. Kracht, met mooie tannines zonder drogend of storend te zijn. Een perfecte balans tussen karakter, stevigheid en zachtheid."

Excellent oogstjaar Bierzo. 
In tegenstelling tot veel andere gebieden was in Bierzo 2016 een excellent oogstjaar.

Artikelnummer 
09.03.16; € 8,75/fles*; week 38 12=11; zie verder "bestellingen".