37.02. El cosmonauta y el barranco de agua 2017

Witte wijngaardwijn van 100% malvasía riojana (rojal). 

Wijngaarden 
De druiven voor deze wijn komen uit één ecologisch gecertificeerde wijngaard van 3000 m2 met de naam Basconegro, die in 1965 werd aangeplant door El Mozo, de opa van Itxaso. De wijngaard ligt 1 km ten oosten van het dorp Lanciego op 587 meter hoogte. De wijngaard is grotendeels beplant met malvasía riojana. De wijngaard wordt minimaal bewerkt, zonder gebruik te maken van enig chemisch midel of behandeling.  
De malvasía riojana (rojal) is een zeer oude druivensoort, waarschijnlijk van Griekse oorsprong en vermoedelijk door de Almogavares in de 13/14e eeuw mee naar het Iberisch Schiereiland gebracht. Hij geeft aromatische, rijke wijnen met een opmerkelijke notengeur. 

El cosmonauta en el barranco de agua (de kosmonaut in het water ravijn). 
Het eerste deel van de originele naam dankt de wijn aan het fictieve personage dat ieder jaar van het balkon van het gemeentehuis van Lanciego afdaalt als de patroonsfeesten beginnen. Alle patroonsfeesten in de dorpen in de provincie Alava hebben een karakteristiek personage en in Lanciego is het een kosmonaut die uit de hemel neerdaalt tussen de feestende bevolking. Aan dit personage hebben Itxaso en Gorka een hommage willen brengen. Het tweede deel van de naam van de wijn "el barranco de agua" dient om de ligging van de wijngaard waar de druiven van de wijn vandaan komen te beschrijven, "finca" Basconegro. De wijnstokken staan in de loop van het ravijn waardoor een beek, de Viñaspre, stroomt. Met de winterregens verandert de bodem steevast in een bron en het water stroomt over de wijngaard. Op het hoogste deel van de "finca" zijn oude stokken malvasía riojana aangeplant. 

Verwerking 
De hele druiventrossen zijn met de hand in kleine bakken geoogst en bij aankomst in de bodega geperst. Daarna heeft de spontane gisting met de eigen gisten plaatsgevonden in houten vaten met een inhoud van 400 en 500 liter. Op deze vaten heeft de wijn nog op de "lie" gerijpt met bâtonnages totdat Gorka en Itxaso besloten dat het moment rijp was om de wijn te bottelen. Dat was na 4 à 5 maanden. Daarna is de wijn tot de botteling overgebracht naar roestvrijstalen vaten.  
Ook bij het wijnmaken is sprake van een minimale bewerking. Dat wil zeggen dat de wijn met geen enkele middel gecorrigeerd is. De wijn is ook niet gestabiliseerd en zal dus bezinksel vormen in de (genummerde) fles, waarmee niets mis is. Van deze wijn zijn in 2016 1.250 0,75 literflessen gemaakt (14% alc.); in 2017 1200 flessen. De wijn is gecertificeerd ecologisch. 13,5% alc.

Proefnotities 
Strogele wijn. Romig. In de neus citrus fruit, balsemachtig, wat bijenwas en honing. Mooi evenwicht. Citrusfruit (grapefruit, limoen) zorgt voor frisse smaak.   

Vermelding 
Tim Atkin: 93 punten.

Wijn en spijs
De wijn kan het beste niet te koel (op 10-12° C) geserveerd worden. 

Artikelnummer
37.02.17; zie verder "bestellingen".