D.O.Ca. Rioja, Alavesa/Alta, Alava/Rioja

Rioja is wellicht het bekendste Spaanse wijngebied met de tempranillo als belangrijkste druivensoort.

afbeelding Rioja subzones
Rioja subzones

Rioja
In de Rioja wordt al sinds de 2e eeuw wijn gemaakt. Het kreeg in 1925 als eerste Spaanse wijngebied de D.O.-status. D.O. staat voor Denominación de Origen, een beschermde herkomstbenaming. In 1991 werd de D.O. gepromoveerd naar de hogere categorie D.O.Ca. «Denominación de Origen Calificada». Het gebied staat internationaal vooral bekend om zijn rode (houtgerijpte) wijnen. In de Rioja zelf zijn ook de jonge rode wijnen zeer geliefd.
Midden door het Rioja gebied stroomt de rivier de Ebro, maar het gebied dankt zijn naam aan de (kleinere) rivier de Oja (río Oja) die door het gebied stroomt.

Wijngaarden
De ca. 65.300 hectare wijngaarden liggen verspreid over de provincie Alava (Baskenland) en de regio's Navarra en La Rioja op 300 tot ruim 600 meter hoogte. De bodem bestaat in het westen vooral uit kalkhoudende klei, in het oosten uit ijzerhoudende klei en een alluviale bodem. Omdat het wijngebied wordt beschut door bergketens, heeft de Rioja een zeer mild klimaat met een bijna Mediterraan karakter.
De toegestane druivensoorten zijn de blauwe tempranillo, garnacha tinta, mazuelo, graciano, maturana tinta, maturana parda en monastel en de witte viura, malvasía, garnacha blanca, sauvignon blanc, chardonnay, verdejo, maturana blanca, tempranillo blanco en turruntés.
Tempranillo is de in de Rioja meest aangeplante en meest bekende, inheemse, Spaanse, blauwe druivensoort die de Koningin van de Rioja wordt genoemd, maar hij komt ook in andere Spaanse wijngebieden en buiten Spanje voor. De druif heeft een dikke schil en heeft een relatief laag zuur- en zoetgehalte.

Subzones
Het wijngebied is onderverdeeld in drie subzones: Rioja Alavesa in het noordwesten (13.389 ha), Rioja Alta (27.374 ha) in het zuidwesten en Rioja Baja (24.590 ha) in het oosten. Rioja-wijn mag worden gemaakt van druiven uit alle subzones.

Wijnen
In het wijngebied werken ruim 15.000 druiventelers. Er zijn meer dan 600 wijnbedrijven die wijn maken en bottelen, waarvan een kleine 400 bedrijven wijnen op hout opvoeden en ca. 200 bedrijven die 'jonge' wijnen maken. De totale wijnproductie bedraagt zo'n 250 miljoen liter per jaar.
Er worden witte, rosé en vooral rode (90%) Rioja-wijnen gemaakt. Witte Rioja wijnen moeten van min. 51%  viura gemaakt zijn. De blauwe tempranillo vormt de basis voor de rode Rioja-wijnen. Hij wordt vaak vermengd met andere blauwe druivensoorten, maar ook met witte. Wijnen van de tempranillo zijn weinig gevoelig voor oxidatie. Ze kunnen goed (op vat en fles) rijpen zonder dat ze aan vitaliteit verliezen, maar ze kunnen ook goed jong gedronken worden omdat ze vrij zacht, soepel en fruitig zijn.

Wijnhuizen
Op dit moment importeren en verkopen wij wijnen van 2 wijnhuizen: Bodegas Périca in Rioja Alta en Bodegas Compañón Arrieta in Rioja Alavesa (eco). 

Naam Beschrijving
33.11. 6Cepas6 wit 2016

Moderne witte 'wijnmakerswijn' met korte rijping op nieuw Franks eikenhout.

afbeelding wijnfles 6Cepas6 wit
33.12. 6Cepas6 rood 2015

Moderne rode 'wijngaardswijn' van tempranillo van traditioneel Riojaans familiewijnhuis

afbeelding wijnfles 6cepas6 rood
33.31. Olagosa Reserva rood 2009

Krachtige, complexe, rode wijn van familiebedrijf met eigen wijngaarden in Rioja Alta.

afbeelding wijnfles Olagosa Reserva rood
33.41. Viña Olagosa Gran Reserva 2004

Krachtige, rode, langgerijpte wijn uit Rioja Alta uit excellent oogstjaar.

afbeelding Viña Olagosa Gran Reserva rood
37.01. Herrigoia wit 2017

Witte, ecologische wijn van klassieke Rioja druiven uit Rioja Alavesa.

afbeelding wijnfles Herrigoia wit
37.02 El cosmonauta en el barranco de agua Witte wijn van malvasía riojana en viura uit één 50 jaar oude wijngaard die spontaan is vergist en 4 maanden heeft gerijpt op eikenhouten vaten. afbeelding wijnfles el Cosmonauta en el barranco de agua
37.03. Herrigoia rood 2017 Ecologische, rode wijn die al door de vader van Itxaso werd gemaakt vlgs de traditionele, natuurlijke "maceración carbónica" methode. afbeelding wijnfles Herrigoia rood
37.04. Malaspiedras rood 2016

Traditionele, natuurlijke, spontaan vergiste, houtgerijpte rode wijn van tempranillo uit oude wijngaarden.

afbeelding wijnfles Malaspiedras rood
37.05. El Cosmonauta y el Viaje en el tiempo 2016

Rode (clarete) wijngaardwijn zoals de voorouders hem maakten en dronken.

afbeelding wijnfles El Cosmonauta y el viaje en el Tiempo
37.90. La Abubilla - ecologische extra virgen olijfolie La Abubilla is een extra virgen olijfolie gemaakt van arróniz olijven van 100 (oude) olijfbomen die de wijngaarden omgeven.  afbeelding fles la Abubilla virgen extra