Wijnen

6cepas6 wit 2016
Witte wijnen + Denominación de Origen Calificado Rioja (Alta) + Bodegas Perica
Bladeren in : Alle > Wijnsoorten > Wit
Alle > Wijngebieden > D.O.Ca. Rioja
Alle > Wijnhuizen > Bodegas Perica
Eén van deze categorieën - Al deze categorieën

Moderne witte 'wijnmakerswijn' met een korte rijping op nieuw Franks eikenhout van een familie wijnhuis in Rioja Alta.

Druiven
Deze 'vino de autor' is gemaakt van 60% viura, 30% verdejo, 5% tempranillo blanco en 5% chardonnay uit de eigen wijngaarden (Finca Olagosa en La Salmuera bij San Asensio, Finca Salmoral bij Zarratón en Finca la Carrera bij Briones) in het hart van Rioja Alta.
De viura is een witte druivensoort die in bijna heel Spanje en zuidoost Frankrijk voor. Hij komt oorspronkelijk uit Aragón, waar hij macabeo genoemd wordt.Hij kan goed tegen hitte en droogte. De witte verdejo wordt sinds de 11e eeuw in Rueda aangeplant en is hoogstwaarschijnlijk van oorsprong Mozarabisch. De grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht tijdens het rijpen zijn essentieel voor het evenwicht tussen zoet en zuur en de aroma's in de wijn.

Verwerking
De druiven zijn met de hand bij optimale rijpheid selectief geoogst in kleine bakken en snel en zorgvuldig vervoerd naar de bodega in San Asensio. Na een lichte persing heeft de most een koele schilweking ondergaan in roestvrijstalen tanks. Daarna is de most overgebracht naar nieuwe 'barricas' (225 litervaten van Frans eikenhout) voor de alcoholische gisting. De wijn heeft vervolgens voor de botteling nog vier gerijpt in deze 'barricas' op de «lie» van de wijn.
De wijn is gebotteld in een bijzondere, geheel bedrukte fles. 13% alc.

Proefnotitie
Licht goudgeel. Frisse, krachtige, zuivere geur. Fruitig (met o.a. ananas en banaan), wat kruiden (vanille), venkel en roostertonen. In de mond mooi evenwicht tussen fris- en fruitigheid en de roostertonen. Evenwichtig.

Wijn en spijs
Doordat de wijn gestabiliseerd is met natuurlijke processen, kan de wijn een natuurlijk bezinksel gaan vormen.
De wijn past bij zeevis, schelpdieren, wit vlees, rijstgerechten, salades en hors d'oeuvres, maar smaakt ook goed zonder erbij te eten.
Bij voorkeur serveren op 8-10° C

Bestelnummer
33.51.16; zie verder "bestellingen" of neem vrijblijvend contact op.