Wijnen

Alodia Alcañón wit 2015
Witte wijnen + Denominación de Origen Somontano + Bodegas Alodia
Bladeren in : Alle > Wijnsoorten > Wit
Alle > Wijngebieden > D.O. Somontano
Alle > Wijnhuizen > Bodegas Alodia
Eén van deze categorieën - Al deze categorieën

Onalledaagse, lichte, witte kwaliteitswijn van de bijna uitgestorven (drie) verschillende soorten alcañón van eigenwijze wijnproducent.

Druiven
De wijn is voor 100% gemaakt van de drie soorten alcañón uit zeer oude wijngaarden op een arme, stenige ondergrond; kleine percelen tussen olijf- en amandelbomen die verspreid liggen over verscheidene dorpen in Somontano. De wijnstokken zijn traditioneel aangeplant in struikvorm en moeten met de hand bewerkt worden.
Alcañón is de in de laatste decennia meest vergeten, plaatselijke druivensoort in Somontana. In tegenstelling tot wat sommigen zeggen, is het niet hetzelfde als de macabeo. Het is een bijna uitgestorven, eigenaardig en geen gemakkelijke druivensoort. Bovendien zijn er drie verschillende soorten alcañón; twee ervan zijn wit (goudgeel), de derde is lichtrood (alcañón royo). De eerste witte heeft kleine druiven, losse trossen en veel suiker; de tweede heeft compacte trossen en meer zuren. De derde (royo) is lichtrood gekleurd.

Verwerking
De druiven zijn laat (in oktober) met de hand geoogst in bakken van 15 kg en bij binnenkomst in het verwerkingsgebouw dubbel gecontroleerd: tros voor tros en druif voor druif. Daarna zijn de druiven ontsteeld en hebben ze gedurende enkele uren een schilweking op lage temperatuur gehad, met uitzondering van de alcañón royo. Deze lichtblauwe soort is meteen geperst. Na de zachte persing heeft de koele vergisting plaatsgevonden. De most van de royo is vergist op kleine vaten van Amerikaans eiken. 12% alc.

Vermelding oogstjaar 2013
De Grote Hamersma 2015:8 "Van een producent die al een eigenwijze espumoso maakt, kun je ook werken met een onalledaagse druif verwachten. De alcañón komt louter en alleen in Somontano voor. En welbeschouwd levert-ie daar wit op die tegenwoordig toch helemaal in het pulletje zou vallen. Licht, licht alcoholisch, citrusfris, appelrins, amandelbitter en levendig."

Proefnotitie
De wijn heeft een geelgroene kleur, een krachtig, fruitig aroma (wit fruit, banaan, ananas, perzik), wat toast, kokos, en een heel klein beetje vanille en een licht bittertje. Een aromatische, evenwichtige, complexe wijn.

Wijn en spijs
Bij voorkeur (niet te) koel serveren: 8-10° C.
De wijn past bij vele visgerechten (w.o. merluza en salsa) en groentes (w.o. asperges)

Bestelnummer
29.11.15; zie verder bij "bestellingen"