Wijnen

Alodia Parraleta rood 2012
Rode wijnen + Denominación de Origen Somontano + Bodegas Alodia
Bladeren in : Alle > Wijnsoorten > Rood
Alle > Wijngebieden > D.O. Somontano
Alle > Wijnhuizen > Bodegas Alodia
Eén van deze categorieën - Al deze categorieën

Uitzonderlijke, karaktervolle, frisse, rode wijn van bijna uitgestorven druivenras van volledig biologisch werkende wijnboer met 14 mnd houtrijping

Druiven
De wijn is gemaakt van 100% parraleta-druiven uit de eigen (van grootvader op vader overgegane) wijngaarden met een laag rendement op het landgoed Crucelós in Adahuesca op 650 meter hoogte op een rode, stenige, kalkhoudende bodem met veel stenen. De wijngaarden worden traditioneel (mechanisch en handmatig) bewerkt volgens de grondbeginselen van de ecologische landbouw; middels organische bemesting en zonder gebruik van chemicaliën.
De parraleta is een unieke, lang verontachtzaamde, bijna verdwenen, inheemse, blauwe druivensoort uit Somontano (regio Aragón). Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat hij ook voorkomt als tinta caiada (Portugal) en carenisca (Sardinië). Het rendement ligt laag, maar hij kan wijn opleveren met een goede kleur en structuur, een hoge zuurgraad en veel phenolen. Hij wordt vaak gemengd met moristel en tempranillo. De trossen zijn klein en compact. De druiven zijn bolvormig, middelmatig groot, hebben zeer korte steeltjes en een zachte, zwartblauwe schil. Hij is niet gemakkelijk te verbouwen omdat hij zeer gevoelig is voor meeldauw en veelvuldig, secuur en streng moet worden bewerkt en teruggesnoeid om er goede wijn van te kunnen maken. Derhalve is de aanplant van 22% van de aanplant in Somontano in 1975 is teruggelopen tot 0,2% begin deze eeuw.

Verwerking
De druiven zijn met de hand in de koele ochtenduren met de hand geoogst en bij binnenkomst in het verwerkingsgebouw gecontroleerd. Vervolgens zijn de druiven ontsteeld en is de wijn met de schillen koel vergist in roestvrijstalen tanks. Na de (tweede) gisting heeft de wijn veertien maanden gerijpt in 'barricas' (225 litervaten) van Amerikaans eikenhout. De '1' op het etiket staat voor één (bijzondere) druivensoort. 13,5% alc.

Proefnotitie
Uitzonderlijk, intens, kersenrood met paarse rand. Fruitige (bessen, frambozen, bosbessen) en kruidige aroma's. Krachtig, fris, mondvullend, stevige tannines, evenwichtig en vol. Complexe wijn.
De wijn kan goed ouderen door zijn hoge tanninegehalte en juiste zuurgraad.

Vermelding oostjaar 2012
De Grote Hamersma 2018: 8,5 "Een nieuwe druif uit het rare druivenkabinet: parraleta. Puur Somontano. Voor zover je daarvan kunt spreken als een druif onder andere namen ook in Italië, op Corsica en in Portugal opduikt. Echter, hij wordt aan deze Spaanse regio toegedicht omdat-ie daar naar alle waarschijnlijkheid toch zijn wiegje had staan. Ter plekke huisvest dat in ieder geval een druif die zorgt voor rood met veel donkerte, lage bramenstruiken, tweepersoons bosbessenbedden en een baan zonlicht door het struweel om de er geen eng beestenbos van te maken.

Vermelding oogstjaar 2009 (vorig oogstjaar)
Perswijn 26/2 maart/april 2013: "Veel frisheid in de wijnen en veel karakter...Onze favoriet hier (Bodegas Alodia) was de (rode) Parraleta 2009. Bosvruchten in de geur, krachtige indruk, maar toch rank en verfrissend. Bijzonder. "

Wijn en Spijs
De wijn kan het beste koel worden geserveerd op 16-18° C. De wijn is (nu) nog jong en kan daarom het beste voor gebruik gedecanteerd (belucht) worden of op fles verder rijpen. De wijn kan goed ouderen door zijn hoge tanninegehalte en juiste zoet- en zuurgraad.

Consumentenprijs
€ 12,75/fles; zie verder bij "bestellingen"

Bestelnummer
29.06.12