Wijnen

Alodia Syrah rood 2011
Rode wijnen + Denominación de Origen Somontano + Bodegas Alodia
Bladeren in : Alle > Wijnsoorten > Rood
Alle > Wijngebieden > D.O. Somontano
Alle > Wijnhuizen > Bodegas Alodia
Eén van deze categorieën - Al deze categorieën

Expressieve, frisse, fruitige wijn van 100% syrah met 12 maanden houtrijping

Druiven
De wijn is gemaakt van 100% syrah-druiven, afkomstig uit oude wijngaarden Crúcelos en Coronas op 650 meter hoogte op de hellingen van het Guara en Sevil Gebergte op rode, stenige, kalkhoudende bodem die ecologisch worden bewerkt: middels organische bemesting, mechanische en handmatige bewerking van de bodem en zonder gebruik van chemicaliën.
Over de herkomst van de syrah bestaat onenigheid. Volgens sommigen zou hij tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten mee naar zuidoost Frankrijk gebracht zijn, volgens anderen komt hij voort uit twee Franse druivensoorten (de dureza en de mondeuse blanche). Hij heeft een warm en droog klimaat en geen vruchtbare grond nodig. Een sterke druif (als hij voldoende teruggesnoeid wordt) met een dikke schil die voor kleur en tannine zorgt.

Verwerking
De druiven zijn in de (koele) nachtelijke uren machinaal geoogst en bij binnenkomst in het verwerkingsgebouw zijn de druiven gecontroleerd. Vervolgens zijn de gezonde druiven ontsteeld en is de wijn met de schillen koel vergist in roestvrijstalen tanks. Na de alcoholische (tweede) gisting heeft deze wijn 12 maanden gerijpt in kleine vaten van Amerikaans eikenhout.

Proefnotitie
Intens, diep kersenrood met een paarse rand. Intense, aromatische geur, fruitig (rood fruit, w.o. veel bessen, frambozen en kersen, pruimen), peper, kruiden (w.o. laurier, rozemarijn), houtrijping. Stevig, mondvullend, fruitig. Evenwichtig en karaktervol. Rond, fris, fruitig met fijne kruiden en mooie tannines en zuren. 14% alc.
Door het hoge tanninegehalte en de juiste zuurgraad, heeft de wijn tijd nodig gehad om op dronk te komen en kan de wijn goed ouderen.

Vermelding Bodegas Alodia
Perswijn 26/2 maart/april 2013: "Veel frisheid in de wijnen en veel karakter.

Consumentenprijs
Oogstjaar volledig uitverkocht. In afwachting van volgend mooi oogstjaar.

Bestelnummer
29.07.11