Wijnen

Arribes de Vettonia Crianza rood 2013
Rode wijnen + Denominación de Origen Arribes + Bodegas Arribes del Duero
Bladeren in : Alle > Wijnsoorten > Rood
Alle > Wijngebieden > D.O. Arribes
Alle > Wijnhuizen > Bodegas Arribes del Duero
Eén van deze categorieën - Al deze categorieën

Krachtige wijn van een selectie van juan garcia-druiven van oude (gem. 60 jaar oude) wijngaarden gerijpt op vaatjes van Frans eikenhout.

Druiven
De wijn is gemaakt van 100% juan garcia uit gem. 60 jaar oude wijngaarden op de steile hellingen van de rivier de Duero in het natuurpark Arribes del Duero.
De juan garcía (of mouratón) is een zeer oude, bewaard gebleven, blauwe druivensoort die vrijwel alleen voorkomt op de oevers van de Duero en zijrivieren in Arribes in Spanje. Hij heeft weinig vegetatie, compacte trossen, dikke druiven met fijne schillen en een lange cyclus. Omdat hij laat uitloopt, heeft hij weinig last van nachtvorst in het voorjaar. Hij rijpt goed, maar is erg gevoelig voor botrytis. De rijping wordt bemoeilijkt als het vlak voor de oogst regent. De schillen barsten dan snel open.

Verwerking
De druiven zijn bij optimale rijpheid met de hand geoogst en in kleine bakken vervoerd naar het bedrijf. Na de ontsteling, zijn de druiven met de schillen traditioneel vergist in roestvrijstalen temperatuurgecontroleerde tanks. Daarna heeft de wijn 12 maanden gerijpt op kleine vaten van Frans eikenhout. 13,5% alc.

Proefnotitie
Fruit (aardbeien, compote), bloemen, kruiden, roostertonen. Fijne harmonie tussen het fruit en de kruiden van de houtrijping. Mondvullend.

Vermelding oogstjaar 2013
De Grote Hamersma 2018: 8,5/sterwijn: "Onalledaagse druif. Heel apart. Uiterst eigenzinnig. Bijzondere druif ook, deze juan garcia.
Heeft jaren nodig en vooral ook louter zijn eigen gisten om zijn ware aard te tonen. Uit een onbekend wijngebied, iets ten noorden van Salamanca. Is dat een garantie voor lekker? Nee, maar in dit geval wel. Terug van weggeweest. Eerder proefde ik al eens de 2011. Bittere kersenlikeur, niet al te rijpe bramen, zwarte bessen, pruimenzoet, specerij en stevig sap. Thans staat 2013 op de proeftafel. Ook veel donkere partijen. Paarszwarte viooltjes. Schampend drop. Sojasaus. Veelbetekenende stiltes. Tot het glas leeg is. Dan klinkt er al snel een roep om meer."

Vermelding oogstjaar 2012
Decanter: 12-2016: 89p. "Juan Garcia is a rare grape native to Arribes del Duero. It gives this Crianza rich aromas on the nose of cherries, raspberries and strawberries. The palate is full of blackberry and cherry fruit with subtle hints of vanilla from 12 months in oak, making for a lovely, easy drinking wine." - Vahan Agulian. Alc 13.5%

Vermelding oogstjaar 2011
De Grote Hamersma 2016: 8+ "Onalledaagse druif. Heel apart. Uiterst eigenzinnig. Bijzondere druif ook, deze juan garcia. Heeft jaren nodig en vooral ook louter zijn eigen gisten om zijn ware aard te tonen. Uit een onbekend wijngebied, iets ten noorden van Salamanca. Is dat een garantie voor lekker? Nee, maar in dit geval wel. Bittere kersenlikeur, niet al te rijpe bramen, zwarte bessen, pruimenzoet, specerij en stevig sap. Gracias, Juan Garcia." - Harold Hamersma.

Wijn en spijs
Bij voorkeur serveren op 16-18°C. Past goed bij rood vlees, stoofgerechten, gebraden vlees, vleeswaren (als ham en worst)
Genietbaar: 2015-2018

Consumentenprijs
€ 7,50/fles; zie verder bij "bestellingen"

Bestelnummer
14.11.13