Wijnen

Arribes de Vettonia Vendimia Seleccionada rood 2007
Rode wijnen + Denominación de Origen Arribes + Bodegas Arribes del Duero
Bladeren in : Alle > Wijnsoorten > Rood
Alle > Wijngebieden > D.O. Arribes
Alle > Wijnhuizen > Bodegas Arribes del Duero
Eén van deze categorieën - Al deze categorieën

Bijzondere, uitgesproken wijn van 100% bruñal van zeer oude wijnstokken.

Druiven
De wijn is gemaakt van 100% bruñal van zéér oude wijnstokken op de steile hellingen van de rivier de Duero in het (ecologische) natuurpark Arribes del Duero. De wijnstokken groeien solitair, in struikvorm, laag bij de grond op kleine, verspreid liggende percelen op hoge terrassen tegen de steile rivierhelling, naast olijfbomen. Er heerst een landklimaat met Atlantische invloed. De bodem is ondiep en onvruchtbaar en bestaat uit zand met kwarts en graniet met weinig organisch materiaal. De ondergrond bestaat uit leisteen en graniet.
De bruñal is een unieke, eeuwenoude druivensoort die alleen voorkomt in Arribes op de oevers van de Duero. De zeer zeldzame druivensoort was bijna uitgestorven. De wijnstokken zijn directdragers en dus niet geënt op Amerikaanse onderstammen maar hebben de eigen Europese Vitis Vinifera wortels. De druiventrossen zijn klein en compact. De druiven hebben een blauwzwarte schil, hard vruchtvlees en blank sap. De smaak is bijzonder, de zuurgraad pefect, het rendement is laag. De bruñal is gevoelig voor Botrytis.

Verwerking
De druiven zijn bij optimale rijpheid met de hand geoogst, in kleine bakken vervoerd naar het bedrijf en streng geselecteerd. Na de ontsteling, zijn de druiven met de schillen traditioneel vergist in roestvrijstalen temperatuurgecontroleerde tanks. Daarna heeft de wijn 14 maanden gerijpt op kleine vaten van Frans eikenhout. 14,5% alc.

Proefnotitie
Diep kersenrode kleur. Krachtige geur. Mineralen, kruiden, fijne cacao. Smaakvol. In de mond vallen de kruiden en het rijpe fruit op.

Vermelding
Guía Peñín 2014: 90 punten.

Wijn en spijs
Bij voorkeur wat koel serveren (ca. 16-18°C).

Arribes de Vettonia
De eerste bewoners van de streek Las Arribes waren de Vettonen (een Keltische stam).
Het dier op het etiket staat voor de dieren (muildieren, ezels) die in dit gebied nog steeds werk verrichten op het land.

Bestelnummer
14.31.07; zie verder bij "bestellingen"