Wijnen

Arribes de Vettonia Roble 2015
Rode wijnen + Denominación de Origen Arribes + Bodegas Arribes del Duero
Bladeren in : Alle > Wijnsoorten > Rood
Alle > Wijngebieden > D.O. Arribes
Alle > Wijnhuizen > Bodegas Arribes del Duero
Eén van deze categorieën - Al deze categorieën

Rode wijn van 80% rufete uit honderd jaar oude wijngaarden en 20% juan garcía uit 60-100 jaar oude wijngaarden met 5 maanden vatrijping.

Druiven
De wijn is gemaakt van ruim 80% rufete van honderd jaar oude wijnstokken en minder dan 20% juan garcía (ook uit 100+ jaar oude wijngaarden), aangeplant in kleine, verspreid liggende wijngaarden op 600 tot 800 meter hoogte op hoge terrassen op de steile hellingen van de rivier de Duero in het (ecologische) natuurpark Arribes (del Duero) in Salamanca op de grens met Portugal. De wijngaarden moeten traditioneel met de hand worden bewerkt. De stokken groeien solitair in struikvorm, laag bij de grond. De bodem is ondiep en bestaat uit zand met kwarts en graniet; de ondergrond bestaat vooral uit leisteen, soms uit graniet. Er heerst een landklimaat met Atlantische invloed.
De rufete is een Spaanse/Portugese druivensoort die vooral voorkomt in het stroomgebied van de Duero. In Portugal wordt hij tinta pinheiro genoemd. Het is een unieke, zeldzame druivensoort en zou familie van de pinot noir zijn. Hij zou in de 11e eeuw mee naar het zuiden gebracht zijn door kolonisten uit de Franse Bourgogne. De druiven hebben een donkerblauwe schil, stevige tannines en goede zuren. De druivensoort heeft zich goed aangepast aan het plaatselijke klimaat en de bodem. Hij is gevoelig voor Botrytis. In de provincie Salamanca zijn de meeste druivenstokken ouder dan 70 jaar. Het rendement is derhalve laag. Als de druiven goed rijp worden, kunnen er goede, rode wijnen van gemaakt worden.
De juan garcía (of mouratón) is een zeer oude, bewaard gebleven, blauwe druivensoort die vrijwel alleen voorkomt op de oevers van de Duero en zijrivieren in Arribes. Hij heeft weinig vegetatie, compacte trossen, dikke druiven met fijne schillen en een lange cyclus. Omdat hij laat uitloopt, heeft hij weinig last van nachtvorst in het voorjaar. Hij rijpt goed, maar is erg gevoelig voor botrytis. De rijping wordt bemoeilijkt als het vlak voor de oogst regent. De schillen barsten dan snel open.

Verwerking
De druiven zijn bij optimale rijpheid met de hand geoogst en in kleine bakken direct vervoerd naar het bedrijf. Na de ontsteling, zijn de druiven met de schillen traditioneel vergist in roestvrijstalen temperatuurgecontroleerde tanks. Daarna heeft de wijn 5 maanden gerijpt in 'barricas' (225 litervaten) van Frans eikenhout. 13% alc.

Proefnotitie
Kersenrode wijn. Subtiele aroma's van bosfruit en koffie. Bescheiden houtaroma's. Fris, fruitig en smaakvol.

Vermeldingen oogstjaar 2015
De Grote Hamersma 2018: 8+: "Evenals in de crianza ook hier die onalledaagse druif, juan garcia, in het gezelschap van rufete. En dat is er bepaald ook niet eentje die meteen geroepen wordt als de vraag wordt gesteld om eens wat wijndruiven te noemen. Van oorsprong is dat een Portugees, licht van smaak en met de potentie om te ouderen. In dit geval is-ie met name ingezet om de anders wellicht wat al te nadrukkelijk straffe juan wat te vermilden. Licht te laten schijnen op de duistere partijen. De pruimen wat zon te bieden. En de bitters tot een glimlach te verleiden. En dan volgt die van de liefhebber van onalledaags Spaans rood met een vriendelijk prijskaartje automatisch ook."
Elsevier nr. 49 - 9 dec. 2017: Wijngids. De (60) beste wijnen 2017. Stevig rood onder 10 euro: "Rufete (Portugees van komaf) van honderd jaar oude stokken met 20 procent juan garcía, een krap half jaartje opgevoed op Frans eiken. Dat smaakt subtiel, zacht, weelderig en kostbaar. Iberische ham uit de oven." Nikolaas Klei.

Vermeldingen oogstjaar 2011
Elsevier: 5 december 2015. De Beste (65) wijnen 2015 . Nuchtere wijnen zonder poespas. In de categorie Stevig rood onder de 10 euro: "Slank, karaktervol, zachtfruitig rood met bescheiden wat hout. Eentje van de zeldzame druif rufete uit een 100 jaar oude wijngaard, de ander van juan garcía, uit een ruim 80 jaar oude wijngaard op de steile hellingen van de Duero."- Nicolaas Klei
De Grote Hamersma 2014: 8 "Ongerepte kersen, ongeplooide zuren. Eigengereide tannines en onbedaarlijk. Vijf maanden hout, meldt het achteretiket. Geen last van gehad."
Perswijn 7/2013: 14,5 pnt; "rozenbottel en krentjes, confiture, fruit en hout, elegantie, verleiding, gelikt, lekker."
Guia Repsol 90 p.; Appearance: Burgundy red colour with garnet highlights. Nose: Red fruits, toasted and dark roasted tones, spicy hints. Mouthfeel. Pleasant, balanced, fruity.

Wijn en spijs
Bij voorkeur wat koel serveren (ca. 16°C).
Past goed bij rijstgerechten, rood vlees, (gerijpte) kaas, worst en ham.

Bestelnummer
14.04.15; zie verder bij "bestellingen"